14:05 30.10.2013

УРП із Chevron щодо Олеської площі буде підписано 5 листопада в Києві - міністр

2 хв читати

Уряд України на засіданні в середу схвалив проект угоди про розподіл продукції (УРП) між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." і ТОВ "Надра Олеська" під час видобутку вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.), яку буде підписано 5 листопада 2013 року в Києві.

"Уряд схвалив проект угоди, яку буде підписано у рамках інвестиційного форуму 5 листопада в Києві", - повідомив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков журналістам після засідання уряду в Києві в середу.

Як повідомлялося з посиланням на прем'єр-міністра України Миколу Азарова, за умовами угоди, транснаціональна компанія Chevron інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, а загальні інвестиції у видобуток газу мають сягнути понад $10 млрд. Буде створено 10-15 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів за час реалізації проекту становитимуть декілька сотень мільярдів гривень. Щорічний видобуток газу за базовим сценарієм може сягнути 8-10 млрд куб. м газу на рік.

При цьому передбачається, що у разі успішної реалізації цього та інших затверджених урядом проектів із пошуку газу з нетрадиційних джерел Україна може повторити успіх США, які знизили ціну на газ із $460 за 1000 куб. м у 2007 році до поточного рівня в $110-120 за 1000 куб. м.

Україна в 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%).

Першою в січні цього року було підписано УРП із Shell і ТОВ "Надра Юзівська", тоді як підписання УРП із Chevron постійно відкладалося, зокрема через відмову Львівської і Івано-Франківської облрад затвердити її. Цю проблему було знято наприкінці вересня - на початку жовтня.

Нова редакція УРП передбачає, що Chevron погоджуватиме з облрадами напрями використання коштів, які щорічно витрачатимуться на потреби соціального та промислового розвитку. Крім того, американська компанія повністю відшкодовуватиме збиток, завданий навколишньому середовищу, й забезпечуватиме рекультивацію земельних ділянок і відновлення родючості ґрунтів.

Chevron також погодилася розкривати органам держвлади та/або місцевого самоврядування інформацію про назви хімічних речовин, що використовуються для гідророзриву пласта.

Крім того, для вирішення питань з організації укладення та виконання УРП до складу міжвідомчої комісії ввійдуть представники органів місцевої влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА