15:23 11.06.2013

Україна продовжить роботи зі створення протипаводкових споруд на Дунаї - Вілкул

3 хв читати
Україна продовжить роботи зі створення протипаводкових споруд на Дунаї - Вілкул

Україна продовжить роботи зі створення протипаводкових споруд на Дунаї, повідомив віце-прем'єр України Олександр Вілкул.

У вівторок чиновник перевірив перебіг будівництва дамби на ділянці Прорва - Пам'ятник на території Ренійського району Одеської області та стан ділянки дамби на 54-55 милі. Віце-прем'єр також провів огляд із вертольота території дельти Дунаю та захисних гідротехнічних споруд від Вилкового до Рені Одеської області.

Після обльоту території він повідомив журналістам, що роботи на ділянці дамби Прорва - Пам'ятник завершаться в найближчі два місяці. Йдеться, зокрема, про створення протифільтраційних завіс, які унеможливлять розмиття дамби і забезпечать її надійність.

За словами О.Вілкула, цього року уряд на оновлення 96 захисних гідротехнічних споруд в Україні виділив понад 123 млн грн. Із них на Одеську область виділено 10 млн грн, зокрема, 2,5 млн грн на оновлення 1,8 км дамби на ділянці Прорва - Пам’ятник, понад 5 млн грн на реконструкцію 4-го та 5-го шлюзу на річці Дунай, понад 2 млн грн на розчистку підводних каналів озера Сасик та на інші роботи

"Загалом з 2010 року уряд виділив понад 100 млн грн на оновлення системи протипаводкового захисту на Дунаї. Завдяки цьому вже відновлено шість шлюзів-регуляторів, 23 км захисних протипаводкових дамб та проведено відновлення інших захисних інженерно-технічних споруд", - сказав О.Вілкул.

Він зазначив, що реалізація запланованих на цей рік заходів із оновлення та будівництва захисних споруд на Дунаї підвищить рівень захисту восьми населених пунктів та 2,5 тис. га сільськогосподарських угідь.

Загалом до складу системи протипаводкового захисту на українській ділянці ріки Дунай входять 225 км захисних дамб та 13 основних шлюзів-регуляторів.

За результатами перевірки стану готовності Одеської області до проходження паводку, керівник Міжвідомчого штабу віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул дав завдання Держслужбі з надзвичайних ситуацій, Держводагенству, Мінрегіону, Мінінфраструктури, Одеській облдержадміністрації посилити моніторинг гідрологічної обстановки в басейні річки Дунай та своєчасно оповіщати населення про погіршення погодних умов і виникнення надзвичайних ситуацій.

Він також доручив забезпечити всі необхідні дії щодо запобігання надзвичайних ситуацій та оперативне реагування на них, підтримувати надійне функціонування гідротехнічних споруд та надати пропозиції щодо посилення протипаводкового захисту на українській ділянці Дунаю.

Крім того, О.Вілкул дав доручення створити в області необхідні аварійні резерви для оперативного усунення можливих пошкоджень при пропуску паводків.

Як повідомлялося, наразі рятувальники ДСНС готуються до гарантування безпеки населення під час паводку. На Дунай передислоковані 1,2 тис. працівників ДСНС і 400 одиниць спеціальної техніки.

Водночас в ДСНС упевнені, що ситуація на Дунаї не несе масштабної загрози. Зокрема, в місті Рені Одеської області за небезпечного рівня 535 см очікуваний рівень води не перевищить позначки 480-520 см. У Ізмаїла за небезпечного рівня 370 см вода підніметься лише до 320-360 см. У місті Кілія рівень води не перевищить позначки 190 - 210 см за небезпечного - 265 см.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА