10:46 23.04.2013

Позиція Тимошенко щодо участі в судових засіданнях залишається незмінною - захисник

4 хв читати
Позиція Тимошенко щодо участі в судових засіданнях залишається незмінною - захисник

Позиція екс-прем'єра Юлії Тимошенко щодо її участі у судових засіданнях залишається незмінною, стверджує її захисник Сергій Власенко.

"Позиція Юлії Тимошенко щодо участі в судових засіданнях залишається незмінною протягом всього часу. На відміну від київської справи (про вбивство народного депутата Євгена Щербаня - ІФ) вона не ризикуватиме своїм здоров'ям для того щоб розглядати по суті ту справу, законність закриття якої вже перевірив Верховний Суд", - сказав С.Власенко кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна.

За його словами, Ю.Тимошенко повідомила про це співробітникам пенітенціарної служби ще в понеділок удень.

"Наскільки мені відомо, Юлія Володимирівна абсолютно чітко висловила свою позицію, як вона це робить кожного разу. Вона зробила це ще близько години дня. Мене не допускали до неї практично до 13-20 замість 12-ї години і говорили, що вона перебуває на медичних процедурах, що не відповідало дійсності. Перед тим, як я до неї зайшов, її близько години мурижили пенітенціарщики. На жаль, брехня пенітенціарної служби вже стала притчею во язицех і навіть вже представники місії Кокса-Кваснєвського (люди, які не давали жодних оцінок), були змушені констатувати брехливість нашої пенітенціарної служби", - сказав С.Власенко.

Він наголосив, що Ю.Тимошенко наполягає на доправленні до Києва для участі в допитах в суді на стадії досудового слідства свідків у справі Щербаня лише тому, що суд не переносить ці допити у зв'язку з її хворобою.

"Юлія Володимирівна зазначає, що вона перебуває на стаціонарному лікуванні в лікарні "Укрзалізниці". Вона вимагає доправлення до суду лише тому, що суд, грубо порушуючи її права, продовжує допитувати свідків у справі про вбивство за її відсутності. Якби цього не робили, то, звичайно ж, вона б не порушувала питання про це. Що стосується харківської справи, Юлія Володимирівна говорить, що законність її закриття перевіряв Верховний Суд України, який у своїй постанові від 11 листопада 2005 року чітко зазначив, що ці справи підлягають закриттю у зв'язку з відсутністю в діях складу злочину і вони були закриті законно і уповноваженими на це посадовими особами на підставі п.2 ст.6 КПК у зв'язку з відсутністю в діях Юлії Тимошенко складу злочину. Тому вона не готова ризикувати своїм здоров'ям, щоб брати участь у тому фарсі, який вже закривав Верховний Суд", - сказав С.Власенко.

Він також зазначив, що Ю.Тимошенко не братиме участі в суді у справі "ЄЕСУ" в режимі відеоконференції, оскільки це не передбачено старим Кримінально-процесуальним кодексом, за яким розглядається ця справа.

"У відповідності зі старим КПК можливе проведення відеоконференції лише для окремих - я підкреслюю, окремих! - слідчих або судових дій, от і все. Тому Юлія Володимирівна не має наміру порушувати закон і брати участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції, оскільки це не передбачено законом", - сказав С.Власенко.

Як повідомлялося, раніше в понеділок прес-служба Державної пенітенціарної служби (ДПтС) повідомила, що Ю.Тимошенко відмовилася їхати до суду в справі "ЄЕСУ" у вівторок, 23 квітня.

"Майже після цілого дня невизначеності, вона все ж написала заяву. У ній зазначила, що не бачить підстав брати участь у засіданні, а виклик до суду взагалі обізвала незаконним", - цитує прес-служба ДПтСУ начальника Качанівської колонії Ігоря Колпащікова в понеділок увечері.

За його словами, цю інформацію буде передано до суду.

"Оскільки необхідності у підготовці конвою і транспорту немає, ми відкликали всі свої заявки. Якщо чесно, то нас у міліції вже скоса поглядають. Адже щоразу вони мобілізують людей, техніку, ми залучаємо лікарів, і кожен раз одна і та ж історія. Вважаю, що це елементарна неповага до людей та їхньої роботи. Адже це теж робота - організувати, забезпечити, підготувати всі документи, прибути. Прикро, звичайно. Але у нас немає іншого шляху, як терпляче ставитися до всіх цих речей", - зазначив І . Колпащіков.

Чергове засідання Київського райсуду Харкова у справі про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), яку в 1995-1996 рр.. очолювала екс-прем'єр України Юлія Тимошенко, призначене на 10-00 23 квітня.

У рамках цієї справи екс-прем'єру висунуто обвинувачення за п'ятьма епізодами.

Попереднє засідання у справі відбулося 19 квітня 2012 року без Ю.Тимошенко. З того часу суд неодноразово відкладав початок розгляду справи по суті у зв'язку з тим, що Ю.Тимошенко відмовлялася брати участь у засіданні через стан здоров'я, навіть у режимі відеоконференції.

Печерський райсуд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям ще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагав обстеження незалежними медиками, оскільки Ю.Тимошенко не довіряє українським лікарям. 9 травня Ю.Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні № 5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ № 5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА