16:22 17.01.2013

Україна не вибрала take-or-pay у "Газпрому" в 2012 р., закупивши 33 млрд куб. м газу

2 хв читати
Україна не вибрала take-or-pay у "Газпрому" в 2012 р., закупивши 33 млрд куб. м газу

Україна в 2012 роцi, як очiкується, закупила 33 млрд куб. м газу, повiдомив представник департаменту iз зовнiшньоекономiчної дiяльностi "Газпрому" пiд час телеконференцiї в четвер.

"Як очiкується, Україна в 2012 роцi (закупила газу - АГI) на рiвнi 33 млрд куб. сумарно з контрактом Ostchem Holding Limited", - сказав вiн.

При цьому вiн не став прогнозувати обсяги споживання газу Україною в 2013 роцi, зазначивши, що країна декларує зниження, але багато залежатиме вiд погоди.

Як повiдомлялося, прогнозний баланс надходження i розподiлу природного газу на 2012 рiк передбачав iмпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб. м, Ostchem Holding Limited (Кiпр), пiдконтрольної бiзнесменовi Дмитру Фiрташу, - 8,124 млрд куб. м.

Мiж тим, згiдно з чинним контрактом мiж "Газпромом" i "Нафтогазом" вiд 19 сiчня 2009 року, "Нафтогаз" мав закупити 52 млрд куб. м газу, а мiнiмальнi зобов'язання (take-or-pay) становлять 41,6 млрд куб. м. "Нафтогаз" проводив переговори iз "Газпромом" про зниження обсягу закупiвлi до 27 млрд куб. м газу на рiк через його дорожнечу, проте сторони не дiйшли згоди.

У четвер менеджер "Газпрому" укотре повторив, що пiдстав для перегляду контракту немає.

"Газпром" не погоджувався на зниження обсягiв закупiвлi, вважаючи, що "Нафтогаз" надiслав заявку невчасно, при цьому влiтку заступник голови правлiння "Газпрому" Олександр Медведєв висловив думку, що Україна в поточному роцi закупить близько 40 млрд куб. м газу, особливо з урахуванням того, що "Газпром" видав "Нафтогазу" аванс за транзит у розмiрi $2 млрд для закачування необхiдних обсягiв газу до ПСГ для забезпечення безперебiйного транзиту газу до Європи.

Київ направив заявку на закупiвлю росiйського газу на 2013 рiк в обсязi 24,5 млрд куб. м, повiдомляв тодi мiнiстр енергетики та вугiльної промисловостi України Юрiй Бойко (тепер - вiце-прем'єр).

Д.Фiрташ, зокрема. планує надати на ринок країни 8 млрд куб. м газу в 2013 роцi.

Президент України Вiктор Янукович заявляв, що "Нафтогаз" у 2013 роцi має намiр придбати 18 млрд куб. м газу порiвняно з 26 млрд куб. м у 2012 роцi. Компенсувати таке значне зниження iмпорту росiйського газу в 2013 роцi заплановано за рахунок придбання близько 5 млрд куб. м газу з Європи за реверсною схемою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА