13:38 06.11.2012

Апеляційний суд підтвердив законність звільнення Мельниченка під заставу з обмеженням права пересування

3 хв читати
Апеляційний суд підтвердив законність звільнення Мельниченка під заставу з обмеженням права пересування

Апеляційний суд підтвердив законність звільнення Мельниченка під заставу з обмеженням права пересування

Київ. 6 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Апеляційний суд Києва залишив у силі рішення Шевченківського районного суду про обрання запобіжного заходу екс-майору держохорони Миколі Мельниченку у вигляді застави в сумі 76,5 тис грн з обмеженням права пересування.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення колегія суддів Апеляційного суду Києва ухвалила у вівторок.

"Постанову Шевченківського суду ... залишити ... без змін ... а апеляцію - без задоволення", - зазначається в постанові апеляційного суду.

Таким чином, суд відмовив захисту М.Мельниченку в задоволенні апеляції на рішення Шевченківського районного суду Києва. Екс-майор та його адвокат Микола Неділько просили апеляційну інстанцію скасувати заходи, пов'язані з обмеженням пересування М.Мельниченка. На їхню думку, суд першої інстанції обрав для екс-майора державної охорони по суті два запобіжних заходи: і заставу, і невиїзд, оскільки обмежив йому пересування.

У вівторок суд оголосив лише резолютивну частину рішення.

Під час судового засідання М.Мельниченко та його адвокат повідомили, що заставу було внесено, а оригінал квитанції про оплату було передано слідчому.

Як повідомлялося, М.Неділько подав апеляційну скаргу на обрання М.Мельниченку запобіжного заходу у вигляді звільнення під заставу в розмірі 76,5 тис грн. У ній він просить суд скасувати постанову суду першої інстанції, згідно з якою екс-майор зобов'язаний не виїжджати з міста, де він проживає, без дозволу слідчого, повідомляти про зміну місця проживання, здати на зберігання закордонний паспорт. За словами адвоката, такі обмеження суперечать заходам безпеки, застосованим до М.Мельниченка.

У листопаді 2000 року стався "касетний скандал", коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито робив М.Мельниченко в кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти М.Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів. У вересні 2011 року М.Мельниченка було оголошено в розшук. Шевченківський районний суд Києва ухвалив постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.

3 серпня 2012 М.Мельниченка затримали в Італії, і суд Неаполя мав розглянути питання про його екстрадицію, проте 14 серпня його звільнили з-під варти. За словами М.Неділька, "прокуратура Італії не знайшла підстав для його екстрадиції до України" й екс-майор залишився в Італії. При цьому в Національному центральному бюро Інтерполу в Україні зазначили, що процедура екстрадиції екс-майора держохорони в Україну триває.

Останнім часом він перебував у США. 14 вересня М.Мельниченко провів у США брифінг, а потім в мережі Facebook повідомив, що в записаних ним розмовах у кабінеті президента України Л.Кучми замовником вбивства в 1996 році народного депутата Євгена Щербаня називається екс-прем'єр Павло Лазаренко, а оплату за вбивство здійснили Петро Кириченко (бізнес-партнер П. Лазаренка - ІФ) і екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін стверджує, що у Генеральної прокуратури достатньо підстав для висунення Ю.Тимошенко обвинувачень у причетності до вбивства Є.Щербаня.

24 жовтня М.Мельниченка, оголошеного у міжнародний розшук, затримали в аеропорту "Бориспіль". Він летів рейсом із Нью-Йорка. У четвер, 25 жовтня, його допитали в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури і пред'явили звинувачення.

26 жовтня Шевченківський райсуд Києва звільнив М.Мельниченка під заставу в розмірі 76 тис 500 грн (офіційний курс на 26 жовтня - 7,9930 грн/$1). Того ж дня М.Неділько повідомив, що має намір подати апеляцію: "Ми оскаржуватимемо це рішення, тому що просили взяти під підписку про невиїзд. Це оптимальна міра запобіжного заходу. Ми не просили грошову заставу, тому що грошова застава для тієї людини, яка повернулася з власної ініціативи, є не дуже коректною".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА