15:05 16.08.2012

Для України створення ЗВТ у рамках СНД несе бiльше вигод, нiж для Росiї, - експерт

3 хв читати

Набуття чинностi угодою про створення зони вiльної торгiвлi у рамках СНД для України несе багато позитивних ефектiв, вважають українськi експерти.

"На мiй погляд, цей договiр вигiднiший для України, нiж для РФ. Вiн, звичайно, взаємовигiдний, але для нас вигiднiший через нашу структуру експорту", - сказав виконавчий директор Мiжнародного фонду iм. Блейзера Олег Устенко на прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна" в четвер.

За його словами, українська структура експорту до РФ така, що майже 40% експорту - це продукцiя з досить високим рiвнем доданої вартостi, а з Росiї три чвертi iмпорту, який йде в Україну, - це енергетичний сектор. "Через це вони (росiйська сторона - IФ) у довгостроковому планi є в програшi", - пояснив експерт.

За словами О.Устенка, для України ця угода має низку позитивних моментiв. Зокрема, фiксується положення про невибудовування нових торговельних бар'єрiв. Крiм того, країни беруть на себе зобов'язання зменшувати вже наявнi торговельнi бар'єри. За прогнозами експерта, це також приведе до зменшення рiзних спорiв щодо продукцiї українських виробникiв, на кшталт нещодавньої "сирної вiйни".

У свою чергу кандидат економiчних наук Вiктор Суслов вважає надзвичайно важливим пiдписання президентом України закону про ратифiкацiю угоди щодо ЗВТ у рамках СНД. "Безумовно, це дуже велика та важлива подiя, i, я думаю, що не буде перебiльшенням сказати, що введення в дiю цього договору - це найважливiший антикризовий захiд, який українська влада здiйснила за два роки своєї роботи", - сказав експерт.

За словами В.Суслова, з'являється можливiсть збалансування української економiки, основнi українськi експортнi ринки розмiщуються у країнах СНД, i в цьому контекстi ця угода дуже важлива. "Якщо говорити про економiчний ефект вiд набуття чинностi угодою про ЗВТ СНГ, я думаю, що треба все ж спиратися на тi данi, якi офiцiйно опублiкував уряд. Уряд оцiнює, що пiдсумком введення цiєї угоди буде зростання ВВП України на 2,5%, або на 37,5 млрд грн на рiк, зростання доходiв до бюджету на 9,4 млрд грн на рiк", - сказав вiн.

Член-кореспондент Нацiональної академiї наук України Iгор Манцуров додав, що iмплементацiю цiєї угоди слiд оцiнювати дуже позитивно. "Можна стверджувати, що той плюс, про який ми говорили, можна очiкувати i в короткостроковiй, i в довгостроковiй перспективi", - сказав експерт.

Стосовно впливу участi України в ЗВТ у рамках СНД на створення ЗВТ з iншими країнами та Євросоюзом, то, за словами I.Манцурова, окремi положення цього договору гiпотетично можуть вiдповiдним чином позначитися на результатах переговорiв щодо створення ЗВТ на iнших напрямах. "Але все-таки дипломатiя - це мистецтво можливого. Менi здається, успiшно провiвши полiтичнi дебати та переговори за круглим столом, i тут можна досягти тих знакiв "+", про якi ми говоримо", - зазначив експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА