03:14 29.08.2023

Настоятель УГКЦ стурбований словами Папи Римського, сказаними на зустрічі з російською католицькою молоддю

2 хв читати
Настоятель УГКЦ стурбований словами Папи Римського, сказаними на зустрічі з російською католицькою молоддю

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав висловив стурбованість з приводу слів Папи Римського Франциска, сказаних у ході виступу на Х Всеросійському дні католицької молоді в Санкт-Петербурзі 25 серпня, про "велику Росію Петра І, Катерини тієї імперії — великої, освіченої, країни великої культури та великої гуманності", назвавши їх найгіршим прикладом імперіалізму та крайнього націоналізму РФ.

"З великим болем і занепокоєнням ми дізналися слова, присвоєні Його Святості Папі Франциску на онлайн-зустрічі з російською католицькою молоддю 25 серпня 2023 року в Санкт-Петербурзі. Ми сподіваємося, що ці слова Святого Отця були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим більше підтримки імперіалістичних амбіцій Росії", - йдеться у заяві, опублікованій на сайті УГКЦ.

В УГКЦ заявили, що приклади, наведені Франциском, суперечать його науці про мир і наголосили на небезпеці, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка націоналізму та імперіалізму, котрий спричинив війну в Україні.

"Як Церква ми хочемо заявити, що в контексті агресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча повинні категорично засуджувати такий спосіб "бути російськими"", - йдеться у заяві.

Відповідно до неї, УГКЦ очікує від Святого Престолу пояснення цієї ситуації, а також єпископи сподіваються особисто поговорити з Папою Римським, у рамках візиту до Риму до Синоду.

"У нас буде можливість зустріти Його Святість і особисто донести до нього сумніви та біль українського народу, довіряючи його батьківській турботі про нього", - зазначається у повідомленні.

Тим часом Апостольська нунціатура в Україні "рішуче" спростовує подібні інтерпретації слів Папи Римського, "оскільки Папа Франциск ніколи не закликав до імперіалістичних ідей. Навпаки, він є рішучим противником і критиком будь-якої форми імперіалізму чи колоніалізму у всіх народах та ситуаціях. 25 серпня слід інтерпретувати на цьому ж світі".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

Канада виділить понад $55 млн на зміцнення української ППО

Українська авіація завдала за добу ударів по 17 місцях скупчення окупантів

Окупанти за добу завдали шість ракетних і 67 авіаударів по Україні, обстріляли близько 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА