17:46 16.11.2023

ДП "Ліси України" назвали 10 основних закупівель за 2023 рік

2 хв читати
ДП "Ліси України" назвали 10 основних закупівель за 2023 рік

Найбільшими закупівлями ДП "Ліси України" 2023 року стали послуги із закупівлі пального, техніки, при цьому лише на заготівлю деревини лісгоспи витратили понад 3,5 млрд грн, повідомив генеральний директор підприємства Юрій Болоховець.

"До реформи кожен лісгосп сам вирішував, скільки і за які роботи платити підрядникам. Це була досить непрозора історія. У ДП запроваджено уніфіковані послуги та граничні розцінки. З наступного року закупівлю послуг повністю переводимо на Prozorro. Як і всі інші наші закупівлі", - написав він на фейсбук-сторінці.

Болоховець зазначив, що закупівля пального є однією з найважливіших витратних частин держпідприємства, оскільки всі виробничі процеси - висадка лісу, догляд, захист, заготівля, доставка - потребують пального. Скоротити його витрати можна шляхом оновлення технопарку і розширення мережі лісових доріг.

"Доставка деревини з лісосіки за наявності дороги і за її відсутності - це абсолютні різні витрати пального", - пояснив він і додав, що 2024 року в держпідприємстві впровадять онлайн-моніторинг переміщення транспорту в лісі для відстеження маршрутів, відстаней і контролю фактичних витрат.

Болоховець повідомив, що 2022 року "Ліси України" передали військовим понад 800 одиниць техніки. У багатьох лісгоспів немає техніки навіть на доставку дров населенню.

До десятки кращих закупівель гендиректор підприємства також зарахував будівництво лісових доріг, закупівлю обладнання для вирощування сіянців, знарядь для обробітку ґрунту, бирок для маркування деревини, шин, протипожежне обладнання та землевпорядкування.

"Левова частка витрат підприємства, як ви бачите, пов'язана виключно з поточною виробничою діяльністю, і лише невелика частина - з розвитком. Обнулити і без того невеликі інвестиції в розвиток лісу - це позбавити країну майбутнього. Та й лісове господарство без інвестицій через деякий час перестане приносити той прибуток, якого ми досягли цього року", - резюмував гендиректор "Лісу України".

Як повідомлялося, державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" є одним із найбільших лісокористувачів Європи та найбільшим лісокористувачем України. Входить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України. В управлінні підприємства перебувають 6,6 млн га земель державного лісового фонду.

В Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її межах уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.

У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

З 1 червня 2023 року Україна запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА