16:02 03.11.2023

БЕБ повідомило голові Полтавського ГЗК Ferrexpo про підозру в ухиленні від сплати 2,2 млрд грн податків

3 хв читати
БЕБ повідомило голові Полтавського ГЗК Ferrexpo про підозру в ухиленні від сплати 2,2 млрд грн податків

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) України повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах і підробленні офіційних документів голові правління ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" (ПГЗК), що входить до групи компаній Ferrexpo.

Згідно із пресрелізом БЕБ у п'ятницю, у період із 2018-го до 2021 року підозрюваний вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства та занизив сплату коштів до бюджету за користування надрами родовища залізних руд на 2,2 млрд грн.

Водночас наголошується, що в податкових деклараціях підприємства відображався обсяг і вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів.

Наразі керівнику ПГЗК повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу генерального прокурора (ОГП). Оперативний супровід - співробітники СБУ.

Своєю чергою в інформації ОГП у телеграм-каналі констатують, що голові правління одного з найбільших ГЗК України, що здійснював видобуток залізної руди, повідомлено про підозру за несплату понад 2,2 млрд грн податків. Йому інкриміновано умисне ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі та службове підроблення (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, підозрюваний із квітня 2018-го до лютого 2022 року за попередньою змовою з головним бухгалтером та іншими особами подали до податкового органу податкові декларації з рентної плати за період 2018-2021 років, які містили завідомо неправдиві відомості щодо заниження суми рентної плати. Це призвело до ненадходження до держбюджету податків на суму понад 2,2 млрд грн. Водночас посадові особи ГЗК були обізнані з порядком нарахування та сплати рентної плати, а також з об'єктом оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин.

У кримінальному провадженні за цими фактами раніше повідомлено про підозру головному бухгалтеру цього ГЗК.

Наразі підозрюваного тримають під вартою в іншому кримінальному провадженні - за фактом незаконного видобутку й використання корисних копалин, що завдало державі близько 157 млрд грн збитків.

Досудове розслідування - БЕБ України, оперативний супровід - СБУ.

Як повідомлялося, у січні 2023 року Державне бюро розслідувань (ДБР) України здійснило кілька обшуків у межах розслідувань імовірного незаконного видобутку корисних копалин. Національна поліція України також здійснювала розслідування у цій самій справі, у січні 2023 року провела обшуки й зібрала зразки корисних копалин на ПГЗК.

У червні 2023 року ДБР висунуло підозри трьом представникам топменеджменту ПГЗК і керівнику одного з підрозділів за нібито продаж відвалів (відходів) без відповідного дозволу. До їх числа увійшов голова правління ПГЗК Віктор Лотоус. Співробітників ПГЗК затримало ДБР і згодом звільнило після внесення застави на загальну суму 122 млн грн ($3,4 млн), яку схвалив суд.

У подальшому Нацполіція видала голові правління ПГЗК підозру в незаконному видобутку корисних копалин. 26 вересня 2023 року на першому судовому засіданні за позовами йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 999 млн грн (приблизно $27 млн). Компанія на цю ухвалу подала апеляцію, і на засіданні 30 жовтня 2023 року Печерський районний суд Києва знизив заставу голові правління ПГЗК Віктору Лотоусу, який перебуває під вартою, із 999 млн 991 тис. грн (приблизно $27 млн) до 400 млн грн (приблизно $11 млн), які група вирішила сплатити.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні, їй належить 100%-ва частка ТОВ "Єристівський ГЗК", 99,9%-ва - ТОВ "Біланівський ГЗК" і 100% акцій ПрАТ "Полтавський ГЗК".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА