14:36 04.10.2023

Голова АРМА закликала ВР скасувати вимогу до управителів погоджувати дії з власниками арештованого майна

3 хв читати
Голова АРМА закликала ВР скасувати вимогу до управителів погоджувати дії з власниками арештованого майна

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума закликала Верховну Раду ухвалити законопроєкт №6233 і скасувати вимогу до управителів узгоджувати свої дії з власниками заарештованого майна, серед яких є резиденти РФ і Білорусі або особи, пов'язані з ними.

"У державах-вигнанницях, у країнах-диктатурах немає просто бізнесу. У Росії та Білорусі великі за розміром компанії - завжди компонент політико-бізнесових проєктів із просування прокремлівської "м'якої" (а часом і жорсткої) сили. Скрізь, де ви бачите російських підприємців (у Середній Азії, Європі чи Африці), ви пізніше побачите російські "культурні центри", натовпи "соотєчєствєнніков" і, можливо, навіть "вагнерівців", - написала вона в телеграм-каналі.

Дума нагадала, що російський бізнес в Україну "інфільтровувався десятиліттями". "У кремлі справедливо його вважали плацдармом для економічного захоплення нашої країни, і повномасштабний напад у лютому 2022 року нічого не змінив. Де рубль, там чоботи російського вчителя, а згодом - солдата (рано чи пізно)", - наголосила голова АРМА.

За її інформацією, агентство наразі управляє 1064 активами, власниками 100% корпоративних прав яких є особи, які посягають на територіальну цілісність України та сприяють війні.

Як приклад Дума назвала колишній Альфа-Банк, акції якого Україна націоналізувала в липні цього року, а також "Вінницяпобутхім", Миколаївський глиноземний завод, "Асгард-ком", "Аерок", Glusco, "Укртатнафта", "Майдан Плаза", "Танталіт", Український медіа холдинг, Українська медійна група, Полтавський турбомеханічний завод та інші компанії.

"Прибуток від управління цими активами надходить до бюджету й таким чином посилює обороноздатність країни", - додала вона.

Дума також прокоментувала справу IDS Ukraine, найбільшого гравця на ринку води в країні та власника ТМ "Моршинська". Вона акцентувала, що на цьому прикладі можна продемонструвати, як "добровільні представники російських олігархів в Україні протистоять спробам нашої держави утримати економіку на плаву".

Дума нагадала, що АРМА отримало в управління корпоративні права кіпрського підприємства International Distribution Systems Limited, що володіє заводом "Моршинська", 11 листопада 2022 року на підставі рішення Шевченківського суду м. Києва. Агентство в лютому 2023 року оголосило відкритий конкурс на управління цими активами. У ньому перемогло ТОВ "Карпатські мінеральні води", яке подало заявку до АМКУ на концентрацію й здійснило оцінку майна.

Після отримання зеленого світла від Антимонопольного комітету переможець конкурсу зможе розпочати управління активами, акцентувала голова агентства.

Дума висловила згоду з позицією суду в тому, що розроблений Михайлом Фрідманом та Германом Ханом "злочинний план для фіктивного виведення за удаваними угодами зі своєї власності активів" втілено на території України. Вона погодилася з рішенням суду про арешт 100% корпоративних прав в Україні для запобігання їх виведенню та збереження. Такі рішення міноритарні власники не могли ухвалювати без відома мажоритарних акціонерів, зазначила голова АРМА.

"Зараз міноритарні акціонери чинять шалений юридичний та PR-спротив. І це дуже сильно нагадує спроби російського бізнесу відігратись за поразки на театрі воєнних дій. Спектр вимог акціонерів-міноритаріїв "Моршинської" широкий, і жодна з них не передбачена актуальним законодавством. Це і про пріоритетне право управляти заводом мінвод, і про апріорне визнання їх доброчесними, і про небездоганність проєкту закону №6233, який системно просуває АРМА", - написала вона.

Дума зазначила, що за "наведення різкості" видно, як російський бізнес, оговтавшись від "потужного аперкоту", розробляє стратегії спротиву Українській державі.

Голова АРМА закликала громадськість зріло оцінювати такі проблеми і попросила народних депутатів ухвалити законопроєкт №6233, щоб скасувати вимогу до управителів запитувати дозвіл на діяльність у "безпосередніх ворогів України - РФ і РБ".

"Економічна стабільність не є "економічним фронтом" (фронт у нас один), але ми маємо забезпечити фінансову стабільність держави", - резюмувала голова АРМА.

Джерело: https://t.me/olena_duma_arma/188

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА