17:03 12.09.2023

Шмигаль: Підготовка до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію

2 хв читати

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що підготовка до осінньо-зимового опалювального сезону входить у свою фінальну стадію.

"Трохи більше місяця залишилося до початку опалювального сезону. Другого за час повномасштабної війни. І не менш складного, ніж минулорічний. Ворог знову хоче використати холод і темряву як зброю. Ми готували і продовжуємо готувати нашу енергосистему. Станом на сьогодні підготовка до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію", - сказав Шмигаль на засіданні уряду у вівторок.

Прем'єр розповів, що на сьогодні відремонтовано сім атомних енергоблоків, ще два стануть до ладу до старту опалювального сезону, у результаті чого їхня загальна потужність становитиме 7,8 ГВт.

"Робимо важливий крок до енергонезалежності - на Рівненській АЕС почали завантажувати нове ядерне паливо компанії Westinghouse замість російської монополії на подібні види палива. Європа разом з Україною мають усунути РФ з цього ринку, щоб позбутися енергетичної загрози", - додав він.

Також, за словами прем'єра, Міністерство енергетики взяло на себе зобов'язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків, які дадуть енергосистемі 4,5 ГВт потужності.

Крім того, він зазначив, що близько 80% обладнання відремонтовано, інтенсивні ремонти тривають і завершаться вчасно.

"Гідроелектростанція. Відремонтовано і перебувають у ремонті 35 гідроагрегатів потужністю майже 2,3 ГВт. За даними Міненерго, в систему вже додано 804 МВт із запланованих додаткових 1,7 ГВт потужностей. Також до зими готово 15,2 тис. котелень, близько 84% тепломереж, 78% центральних теплопунктів, понад 80% житлових будинків, 86% шкіл, дитсадків і лікарень. Через місяць має бути 100%", - наголосив прем'єр.

Серед іншого Шмигаль заявив, що в місцевих бюджетах також достатньо коштів для завершення всіх підготовчих робіт до настання холодів, а там, де це потрібно, слід пришвидшитись, щоб устигнути вчасно ввімкнути людям тепло.

"Один із пріоритетів - це захист стратегічних об'єктів енергетики. Тут без деталей. Але робота ведеться серйозна й системна. На позаминулому засіданні уряд виділив додаткові 9,7 млрд грн на захист критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору. Ми робимо проєкти, які ще ніхто у світі не робив. За тижні встановлюємо й ремонтуємо те, на що в інший час ішли б місяці або навіть роки", - розповів глава уряду.

Шмигаль також підтвердив, що ціна на газ, тепло, гарячу воду залишиться без змін до кінця опалювального сезону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА