21:58 21.02.2023

MIGA надає ЄБРР до $200 млн гарантій на ризики торговельного фінансування в Україні та інших країнах

3 хв читати
MIGA надає ЄБРР до $200 млн гарантій на ризики торговельного фінансування в Україні та інших країнах

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (MIGA) підписали першу в їхній історії угоду про спільне фінансування, відповідно до якої MIGA надає ЄБРР гарантії щодо ризиків торговельного фінансування на суму до $200 млн у рамках його Програми сприяння торгівлі (TFP).

"Першою країною, яка виграє від цієї угоди, стане Україна… Гарантія покриє торговельне фінансування ЄБРР в окремих державних банках, насамперед в Україні", – наголошується у пресрелізі банку у вівторок.

Згідно з ним, гарантія MIGA була підписана виконавчим віцепрезидентом агентства Хіросі Матано під час візиту до президента ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

ЄБРР нагадав, що у 2022 році направив Україні EUR1,7 млрд і пообіцяв за підсумками 2023 довести цю суму мінімум до EUR3 млрд, а також налагодив міжнародне партнерство для допомоги Україні та її фінансування з акціонерами та донорами.

"Партнерство MIGA та ЄБРР сприятиме необхідному торговельному фінансуванню в Україні та інших країнах, які отримують підтримку від MIGA та ЄБРР, у період зростання економічного тиску та підвищених геополітичних ризиків, що впливають на торгівлю, ланцюжки поставок та найважливіший імпорт", - наводяться в релізі слова Матано.

"Ця гарантія матиме важливе значення, допомагаючи нам розширити наш бізнес із торговельного фінансування в Україні, що є одним із наших стратегічних пріоритетів у роботі в країні", - сказала, у свою чергу, Рено-Бассо.

ЄБРР зазначив, що від початку війни в Україні у лютому 2022 року торговельні потоки та ланцюжки поставок в Україні були серйозно порушені. Зокрема, це торкнулося агросектора, на частку якого припадає 11% ВВП країни, майже 20% робочої сили та майже 40% усього експорту.

Окрім фізичного порушення транспортних шляхів, значні проблеми виникли з фінансовим посередництвом, оскільки іноземні комерційні банки перестали брати на себе будь-який прямий ризик щодо операцій торговельного фінансування в Україні. Щоб вирішити цю проблему, Програма TFP ЄБРР значно збільшила резерв для українських банків на покриття частини попиту, що збільшився.

З лютого 2022 року TFP підтримала понад EUR400 млн у торгівельних угодах із найважливішими товарами для української економіки. TFP також підтримує весь ланцюжок поставок для вирішення проблем продовольчої безпеки: полегшує імпорт насіння, добрив, палива, тракторів та комбайнів в Україну, а також експорт зерна, олійного насіння та олії в інші країни операцій ЄБРР, включно з Єгиптом, Марокко, Туреччиною та Тунісом.

ЄБРР розробив свою Програму спрощення процедур торгівлі для просування та спрощення міжнародної торгівлі з Центральною та Східною Європою, країнами СНД та Південного та Східного Середземномор'я (SEMED), а також усередині них. У рамках TFP міжнародним комерційним банкам надаються гарантії покриття політичного та комерційного платіжного ризику по операціях, здійснюваними банками-емітентами у країнах операцій ЄБРР.

У програмі беруть участь понад 100 банків-емітентів у 26 країнах, працюючи з більш ніж 800 банками, що підтверджують, та їх дочірніми компаніями у всьому світі.

Від моменту запуску програми у 1999 році TFP підтримала понад 30 тис. угод торговельного фінансування на загальну суму понад EUR30 млрд, зокрема 3 тис. зовнішньоторговельних угод України на загальну суму понад EUR4 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА