17:57 09.11.2022

НБУ планує законодавчо реформувати ринок автострахування

2 хв читати
НБУ планує законодавчо реформувати ринок автострахування

Національний банк України планує незабаром презентувати законодавчі пропозиції щодо реформування ринку автострахування та приведення його регулювання у відповідність до євродиректив, повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

"Наразі Національний банк продовжує проводити цілеспрямовану політику щодо вдосконалення регулювання небанківського ринку та його розвитку…Наближення ринку до найкращих європейських стандартів триває", – йдеться у відповіді Пишного агентству "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що з 1 січня 2024 року будуть введені в дію нові закони "Про фінансові послуги та фінансові компанії" та "Про страхування", які суттєво вдосконалять регулювання та розширять можливості для небанківського фінансового ринку.

Глава Нацбанку додав, що з 1 серпня 2022 року набув чинності закон "Про платіжні послуги", що суттєво розширив можливості компаній-небанків щодо надання платіжних послуг, зокрема, передбачив їхнє право вести платіжні рахунки, випускати платіжні картки тощо.

"Національний банк проводить послідовну політику щодо вдосконалення регулювання та нагляду на небанківському ринку для підвищення його прозорості та ефективності роботи. Водночас ми орієнтовані на розширення можливостей небанківського ринку", – наголосив Пишний.

Він зазначив, що у зв'язку з війною Національний банк ухвалив низку пом'якшень у регулюванні небанківського ринку, щоб допомогти пройти цей період із мінімальними втратами, проте "війна не стала приводом згортати стратегічні плани".

Як повідомлялося з посиланням на дані НБУ, страхові компанії України у січні-вересні 2022 року зібрали 28,4 млрд грн страхових премій та здійснили страхові виплати на 9,5 млрд грн, що відповідно на 25,4% та 29,3% менше, аніж за аналогічний період минулого року.

Нацбанк зазначає, що на автострахування ("автоцивілка", "зелена картка", КАСКО) традиційно припадає понад 40% страхових премій, а в період воєнної агресії частка цих видів страхування в портфелі збільшилася. Зокрема, драйвером підтримки страхового бізнесу стала "Зелена картка": за період війни цей вид страхування зріс на 76% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомив Пишний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА