17:24 07.07.2022

Акціонер ліквідованого Мегабанку запропонував розглянути Укренергомашини, Мінфін і Royal Pay як інвесторів для викупу банку

3 хв читати
Акціонер ліквідованого Мегабанку запропонував розглянути Укренергомашини, Мінфін і Royal Pay як інвесторів для викупу банку

Акціонер ліквідованого Мегабанку Віктор Суботін звернувся до органів держвлади з проханням розглянути АТ "Укренергомашини", Міністерство фінансів та Royal Pay як інвесторів для викупу банку

Як повідомляється на сайті "Укренергомашин" у четвер, Суботін також попросив продовжити роботу тимчасової адміністрації банку до 2 вересня.

Як повідомлялося, Національний банк України 2 червня ухвалив рішення про визнання Мегабанку неплатоспроможним.

Виконавча дирекція Фонду 22 червня продовжила термін тимчасової адміністрації у банку на один місяць до 2 серпня, і водночас до 7 липня термін подання конкурсних пропозицій зацікавленими інвесторами.

За даними НБУ, основними акціонерами фінустанови на 1 січня 2022 року були Віктор Суботін – 60,74% (пряма та опосередкована участь), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – 11,3%, німецький банк розвитку KfW – 11,3% , Максим Єфімов – 9,8%, Олена Суботіна – 7,8% та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) – 4,5%.

За даними НБУ, станом на 1 березня 2022 року за розміром активів Мегабанк посідав 24-е місце (11,193 млрд грн) серед 69 українських банків.

Крім того, пресслужба АТ "Укренергомашини" повідомила, що до українських органів влади, а також до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та Асоціації українських банків звернулася дирекція підприємства з проханням підтримати стратегічне підприємство, яке перебуває у скрутному становищі через блокування коштів на рахунках АТ "Мегабанк".

В оприлюдненому пресслужбою зверненні нагадується, що на рахунках УЕМ у Мегабанку заблоковано 1,446 млрд грн, зокрема 833,6 млн грн депозитів, які були заставою під банківські гарантії в рамках реалізації проєкту щодо ПрАТ "Укргідроенерго" з реабілітації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду, фінансованого із залученням кредитних ЄБРР та ЄІБ.

Загальна сума укладених з "Укргідроенерго" контрактів становить 6336,9 млн грн, з урахуванням збільшення на 684,9 млн грн за рахунок коригування ціни контрактів, а в травні на рахунок підприємства до банку надійшло від "Укргідроенерго" 473,1 млн грн, які мали бути спрямовані на продовження виконання замовлень.

"Таким чином, нині "Укренергомашини" перебувають на межі втрати майже всіх коштів підприємства. Втрата (і навіть тимчасове блокування) коштів ставить під загрозу всю діяльність AT "Укренергомашини", яка прямо впливає на енергетичний потенціал України", - зазначено в тексті звернення.

Зокрема, наголошується у зверненні, під загрозою невиконання контракти з "Укргідроенерго" щодо модернізації ДніпроГЕС, і, крім того, "Укренергомашини" має чинні контракти щодо постачання енергообладнання для НАЕК "Енергоатом" на 2 млрд грн, які також опинилися під загрозою невиконання.

У зверненні констатується, що вже сьогодні підприємство не спроможне виплатити працівникам зарплату у розмірі 30 млн грн з урахуванням боргів АТ "Завод "Електроважмаш", а також заборгованість за енергоносії (з урахуванням понад 200 млн грн боргів "Електроважмашу").

При цьому в зверненні наголошується, що сума боргів та зобов'язань, які перейшли УЕМ від приєднаного "Електроважмашу" (який був збитковий на момент рішення про приєднання), становить понад 1,7 млрд грн, з яких 1,5 млрд грн – прострочена заборгованість.

Також УЕМ не може виконати податкових зобов'язань, що нараховуються на фонд оплати праці, у сумі майже 50 млн грн, погасити заборгованість перед субпідрядниками, у рамках виконання замовлень для "Укргідроенерго" у сумі 79 млн грн, сплатити ПДВ до держбюджету у сумі 114,1 млн грн та 87 млн грн податку на прибуток.

"Ситуація, що склалася, може призвести до банкрутства AT "Укренергомашини". Вона стала можливою у зв'язку з рішенням НБУ від 2 червня поточного року за результатами інспекційної перевірки AT "Мегабанк", які, у свою чергу, були визнані протиправними і скасовані рішенням Харківського окружного адміністративного суду ще 22 лютого поточного року", - зазначає дирекція підприємства.

У зверненні констатується, що збереження стійкої роботи АТ "Укренергомашини" неможливе без втручання держави у процедуру виведення AT "Мегабанк" з ринку, "започатковану на підставі незаконного рішення НБУ".

АТ "Укренергомашини" (раніше - "Турбоатом" та "Електроважмаш", Харків) - єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. Компанія також випускає, зокрема, електродвигуни для залізничного та міського транспорту (номенклатура "Електроважмашу").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА