12:36 08.06.2022

Блокування на розрахункових рахунках Мегабанку близько 0,5 млрд грн коштів "Укренергомашин" може зірвати модернізацію ДніпроГЕС - Суботін

3 хв читати

 Блокування коштів АТ "Укренергомашини" (УЕМ, Харків) на розрахункових рахунках визнаного Нацбанком неплатоспроможним Мегабанку ставить під загрозу виконання контрактів підприємства з АТ "Укргідроенерго" щодо модернізації гідроелектростанцій (ГЕС) Дніпровського каскаду, вважає гендиректор УЕМ Віктор Суботін.

"Укренергомашини", сформовані з "Турбоатома" та "Електроважмашу", вже понад п'ять років виконує контракт для "Укргідроенерго" з модернізації ГЕС Дністровського каскаду за кошти ЄБРР. Мегабанк усі ці роки обслуговував підприємства за цими контрактами. Зокрема, останніми місяцями на рахунки зайшло близько 480 млн грн, які ми планували спрямувати на виконання договорів, проте зараз ці гроші у нас фактично вкрали", - повідомив гендиректор УЕМ та основний акціонер Мегабанку Суботін на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він нагадав, що "Турбоатом" та "Електроважмаш" понад п'ять років тому виграли низку міжнародних тендерів із модернізації ГЕС Дніпровського каскаду, випередивши багатьох конкурентів (Alstom, Andritz, китайські компанії), але основною вимогою укладених тоді контрактів була банківська гарантія на авансовий платіж, яку тоді цим двом компаніям (наразі одна) видавав Мегабанк.

Суботін пояснив, що це було рішення і наглядової ради банку, в якому всі ці роки працювали представники ЄБРР як акціонери, і вони прийняли банківську гарантію як забезпечення, і всі рахунки за цими контрактами також відкриті в Мегабанку.

Він додав, що загалом на рахунках Мегабанку заблоковано близько 1,5 млрд грн коштів "Укренергомашин", зокрема близько 0,5 млрд - на розрахункових рахунках підприємства, під які планувалися платежі за сировину, матеріали, комплектуючі, на зарплату для виконання контрактів, та близько 1 млрд грн - забезпечення під гарантії.

"І зараз ми не можемо спрямувати кошти на модернізацію ГЕС, що, на мою думку, дуже сильно вдарить по масштабах модернізації енергообладнання нашої держави, тому що всі турбіни та генератори на електро-, гідро-, теплових, атомних станціях України – наші. І якщо, не дай Боже, допустимо технологічний збій в обслуговуванні цих об'єктів, це буде велика біда для держави", - вважає Суботін.

Він додав, що про нинішню ситуацію неодноразово повідомляли Нацбанку, і висловив сподівання, що спільну мову з регулятором усе-таки буде знайдено.

"Тому ми дуже здивовані, як під час такої біди та розрухи можна не враховувати державні інтереси та інтереси держпідприємств, на яких тримається економіка", - сказав голова "Укренергомашин".

За словами голови правління та наглядової ради Мегабанку (2015-2021 рр.) Олексія Яценка, якщо у 2015 - на початку 2016 року частка коштів "Турбоатома" в пасивах банку становила 25%, то нині вона - менше ніж 10%.

Як повідомлялося, Нацбанк України 2 червня ухвалив рішення про визнання Мегабанку неплатоспроможним.

За даними НБУ, основними акціонерами фінустанови на 1 січня 2022 року були Суботін – 60,74% (пряма та опосередкована участь), ЄБРР – 11,3%, німецький банк розвитку KfW – 11,3%, Максим Єфімов – 9,8%, Олена Суботіна – 7,8% та IFC – 4,5%.

"Укренергомашини", у статутному капіталі якого понад 75% належить державі, - єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. Компанія також випускає потужні гідрогенератори, турбогенератори для ТЕС та АЕС, тягове електрообладнання для залізничного та міського транспорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

Бізнес міг би на зиму побудувати 500-1000 МВт розподіленої генерації в разі створення умов для цього - голова БАУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА