14:50 31.05.2022

"Укртеплокомуненерго" пропонує Кабміну затвердити механізм поетапної оплати газу підприємствами ТКЕ

4 хв читати
"Укртеплокомуненерго" пропонує Кабміну затвердити механізм поетапної оплати газу підприємствами ТКЕ

Міжгалузева асоціація (МА) "Укртеплокомуненерго" запропонувала на розгляд уряду механізм поетапної оплати природного газу підприємствами ТКЕ як один зі сценаріїв урегулювання ситуації з підвищенням ціни на газ у теплопостачальній галузі, повідомляється на сайті асоціації у вівторок.

"Пропозиція базується на поетапності розрахунку ТКЕ за газ: теплопостачальники сплачують за вартість газу за ціною 7 583,89 грн./тис.м³ блакитного палива до визначеного угодою з газопостачальником терміну, а решту 21 807,66 грн./тис.м³ - після отримання компенсації різниці між економічно обґрунтованими і поточними тарифами на теплову енергію у строк не більше ніж п'ять банківських днів після отримання компенсації", - йдеться на сайті.

Як повідомили в МА, згідно з цінами, доведеними ГК "Нафтогаз Трейдинг" до теплопостачальних підприємств, ціна газу для виробництва теплоенергії для потреб населення з 1 червня 2022 року зросте у 3,9 раза. Оскільки в структурі вартості 1 Гкал газова складова в середньому становить 80%, то тариф на теплоенергію для населення відповідно зросте щонайменше втричі і становитиме понад 5 тис. грн/Гкал без урахування зміни інших складових. На сьогодні середня вартість 1 Гкал в Україні становить 1677,08 грн/Гкал (з ПДВ).

Водночас Кабмін постановою від 29 квітня 2022 року №502 рекомендував органам, уповноваженим встановлювати тарифи, протягом дії воєнного стану в Україні не підвищувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), зокрема тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води для населення і застосовувати їх до споживача (населення) на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24 лютого 2022 року.

"Практична реалізація цього рішення потребує джерел компенсації різниці між економічно обґрунтованими тарифами на теплову енергію й тарифами, що застосовуватимуться до населення на рівні минулого опалювального сезону", - зазначили в "Укртеплокомуненерго".

Як пояснили у МА, відповідно до закону "Про ціни та ціноутворення", обов'язок відшкодування різниці в тарифах покладається на органи місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів.

"Однак дієвого законодавчого механізму компенсації цієї різниці в тарифах наразі немає. Відтак, підприємства ТКЕ не в змозі закупити газ для поточних потреб і майбутнього опалювального сезону", - прокоментували в МА.

Отже, пропозиція асоціації уряду про впровадження механізму поетапної оплати газу підприємствами ТКЕ у міру отримання компенсації має на меті недопущення банкрутств та поглинань теплопостачальних компаній газопостачальником в особі "Нафтогазу".

Крім цього, "Укртеплокомуненерго" запропонувало на розгляд Кабміну ще два сценарії, які дадуть змогу утримати під контролем роботу критичної інфраструктури та задовольнити попит на тепло.

Один із них передбачає збереження ціни на газ для підприємств ТКЕ на рівні минулого опалювального сезону з компенсацією різниці у тарифах із державного бюджету безпосередньо НАК "Нафтогаз України".

"Третя пропозиція - впровадження державного регулювання цін на природний газ, що постачає ГК "Нафтогаз Трейдинг" для ТКЕ, і компенсація різниці в ціні на газ з державного бюджету на поточний рахунок постачальника із спеціальними обов’язками (ПСО)", - поінформували в асоціації.

В цьому випадку НАК "Нафтогаз України" в особі ГК "Нафтогаз Трейдинг" має підписувати договори на постачання природного газу теплопостачальним підприємствам на виробництво теплової енергії для всіх категорій споживачів (населення, бюджетні установи, релігійні організації та ін.) як постачальник із спеціальними обов’язками. При цьому трирічні договори на постачання природного газу, що діють на сьогодні, припиняють свою дію.

"Від імені українських теплопостачальників ми звернулися до прем’єр-міністра України з проханням не допустити зупинки підприємств через амбітні бажання "Нафтогазу" надприбутків за рахунок необґрунтованого та розрахунково не підтвердженого підвищення ціни природного газу для ТКЕ... В умовах війни така здирницька практика газопостачальника, що продовжує приховувати реальну собівартість газу вітчизняного видобутку виглядає як спланована акція захоплення контролю над підприємствами теплопостачання", - вважає президент МА "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

Як повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Кабінет Міністрів України створить спеціальний фонд держбюджету для надходжень від міжнародних донорів, за рахунок якого уряд матиме можливість утримувати тарифи на газ для населення, компенсувати різницю у тарифах для підприємств теплокомуненерго та операторів газорозподільних мереж.

"Законопроєкт ("Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення" - ІФ-У), схвалений урядом (10 травня 2022 року - ІФ-У), передбачає, що буде створено спеціальний фонд держбюджету, до якого надходитимуть гроші від міжнародних партнерів. Уряд, у свою чергу, використовуватиме цей фонд для того, щоб не підвищувалися тарифи", - сказав він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА