12:32 23.05.2022

Україна потребує надання паперу від міжнародних партнерів, щоб уникнути кризи в друкарській галузі, - директорка УІК Коваль

3 хв читати
Україна потребує надання паперу від міжнародних партнерів, щоб уникнути кризи в друкарській галузі, - директорка УІК Коваль

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль вважає, що Україна потребує надання паперу від міжнародних партнерів, щоб уникнути кризи у друкарській галузі.

"Три найбільші книжкові друкарні України розташовані в Харкові, і жодна з них наразі не діє. Це є великою проблемою. Наскільки відомо, вони не постраждали, або мають незначні пошкодження, і тільки-но можна буде знову відновити роботу в Харкові, вони будуть здатні справлятися з великими обсягами друку. Але є інша проблема – немає паперу в достатній кількості", - сказала Коваль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, це не лише українська проблема, а й світова, оскільки виробництво паперу з екологічних міркувань значно зменшено, й ціна значно зросла.

Крім того, вона зазначила, що Україна не отримала в Європейського Союзу потрібних їй квот паперу.

"Поки що папір іще є, і враховуючи те, що зараз практично зупинено друк, то його достатньо. Але тільки-но друк буде відновлюватися, то ми одразу відчуємо паперову кризу", - наголосила чиновниця.

Відповідаючи на запитання, який є вихід із цієї ситуації, директорка УІК заявила, що це можуть бути лише міждержавні угоди через звернення уряду України до урядів інших країн, зокрема ЄС, для того, щоб країні в рамках допомоги надали папір безкоштовно з відстроченням виплати за нього.

"Це не в змозі вирішити окремий видавець чи постачальник паперу, це може зробити лише уряд України. Чи зараховує він це до першочергових завдань, невідомо, але зробити це треба", - зазначила Коваль.

Також, за її словами, великою проблемою для видавців завжди були оборотні кошти та відсутність доступу до кредитів.

Вона зазначила, що, як показав досвід із "єПідтримкою", запровадження у майбутньому державного сертифіката на книжки може частково вирішити цю проблему.

Крім того, директорка УІК заявила, що в Україні є ще одна проблема в цій галузі, а саме дуже невелика кількість книгарень.

"В Україні перед початком війни було 200 книгарень. Наша величезна сорокамільйонна країна – і лише 200 книгарень. Це просто нонсенс, такого немає в жодній країні Європи. У нас індекс забезпечення книгарнями - один книжковий магазин на 165 тис. населення, а в європейських країнах – це одна книгарня на 20 тис. населення, або навіть на 10 тис. Тому дуже важливо підтримати книгарні", - заявила вона.

Коваль вважає, що для вирішення цієї проблеми можна було б ухвалити законопроєкт, що дозволяє наявним книгарням отримувати дотації на оплату комунальних послуг і оренди, для того, щоб на кошти, які вивільнилися, розширювати мережу.

"Закон мав бути ухвалений цього року, щоб почати діяти з 2023-го, але очевидно, що все це відкладається на невизначений термін. Тому слід придумати інший механізм стимулювання розвитку книгарень", - підсумувала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА