13:07 20.03.2022

Нацбанк позбавив Фрідмана та Авена права голосу в "Альфа-Банку" - ЗМІ

2 хв читати
Нацбанк позбавив Фрідмана та Авена права голосу в "Альфа-Банку" - ЗМІ

Національний банк України визнав акціонерів "Альфа-Банку" Михайла Фрідмана та Петра Авена людьми, які втратили бездоганну ділову репутацію, та позбавив їх права голосу в банку, повідомляє "Економічна правда" з посиланням на джерела в банківській системі.

Відповідне рішення Комітет з нагляду Нацбанку ухвалив ще 2 березня. Ним регулятор позбавив власника 12,4% акцій "Альфа-Банку" Авена та власника 32,86% акцій банку Фрідмана права голосу в акціонерному товаристві. Крім цього заблоковано права голосу юридичних осіб-акціонерів "Альфа-Банку", зокрема, Ей-Бі-Ейч Холдінгс СА (26% акцій) та Ей-Бі-Ейч Юкрейн Лімітед (19,2%).

У Нацбанку також повідомили, що, згідно із законодавством, регулятор має призначити довірену особу, якій передається право голосу за відповідними акціями та право якимось чином брати участь в управлінні банком.

Як повідомлялося, ЄС 28 лютого оголосив санкції щодо Фрідмана та Авена через військову агресію РФ проти України. 2 березня пресслужба банку повідомила, що Фрідман та Авен передадуть свою частку в "Альфа-Банку" узгодженим із Нацбанком фізичним та юридичним особам-резидентам України.

Альфа-Банк (Київ) – один із найбільших українських приватних банків (6,5 тис. співробітників, 1,5 млн клієнтів) з міжнародним капіталом. Акціонерами Альфа-Банку (Україна) є ABHH (Люксембург, ЄС), головна компанія банківської групи, до якої входить і однойменний банк у Росії, і дочірня компанія ABHH – ABH Ukraine Limited (Кіпр, ЄС).

За даними банку, його найбільшими кінцевими акціонерами опосередковано є Михайло Фрідман (32,8632%), Герман Хан (20,9659%), Олексій Кузьмічов (16,3239%), Петро Авен (12,4018%), UniCredit S.p.A. (Італія, 9,9%), Марк Фоундейшн з дослідження ракових захворювань (3,8736%) та Андрій Косогов (3,6716%).

Альфа-Банк (Київ), за даними Нацбанку України, на 1 січня 2022 року за розміром загальних активів посідав 6-те місце (125,36 млрд грн) серед 71 банку, що діяв у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА