19:24 24.11.2021

Україна зобов'язалася погасити борги і забезпечити із 2022 р. повні розрахунки за е/е з ВДЕ-генерацією в рамках меморандуму з МВФ

2 хв читати
Україна зобов'язалася погасити борги і забезпечити із 2022 р. повні розрахунки за е/е з ВДЕ-генерацією в рамках меморандуму з МВФ

Україна в рамках отриманого 24 листопада другого траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by взяла на себе зобов'язання погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) і забезпечити 100-відсоткові розрахунки перед ВДЕ-генерацією з 2022 року.

"Ми активізуємо наші зусилля щодо запобігання накопиченню квазіфіскального дефіциту в енергетичному секторі. З цією метою ми зобов'язуємося ліквідувати заборгованість перед виробниками відновлюваної енергії і запобігти накопиченню боргу в майбутньому", - йдеться в тексті оновленого меморандуму між Україною і МВФ про економічну і фінансову політику за програмою stand-by.

Згідно з новими кількісними критеріями, Україна повинна забезпечити відсутність боргів перед відновлюваною генерацією станом на кінець 2021 року і кінець березня 2022 року.

Як випливає з тексту меморандуму, зобов'язання щодо забезпечення повних розрахунків за електроенергію перед ВДЕ-генерацією буде забезпечено, зокрема, за рахунок встановлення достатнього тарифу на передачу електроенергії для ПрАТ "НЕК "Укренерго", з якого фінансується різниця між ринковою ціною електроенергії та законодавчо встановленими "зеленими" тарифами.

Станом на кінець 2020 року загальна заборгованість держпідприємства "гарантований покупець" ("ГарПок") перед ВДЕ-генерацією становила 25,6 млрд грн, на кінець червня 2021 року 16,3 млрд грн.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" в середині листопада перерахувала ДП "Гарантований покупець" близько 19,5 млрд млрд грн від випуску єврооблігацій під державні гарантії для погашення заборгованості з оплати електроенергії, виробленої відновлюваними джерелами.

3 листопада НЕК "Укренерго" оголосило про успішне розміщення п'ятирічних єврооблігацій на суму $825 млн (еквівалент 21,69 млрд грн) з прибутковістю 6,875%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА