15:23 12.09.2021

Іран і МАГАТЕ домовилися продовжувати взаємодію

2 хв читати
Іран і МАГАТЕ домовилися продовжувати взаємодію

Іран і МАГАТЕ мають намір підтримувати взаємодію і зустрічі на відповідних рівнях мають мету вирішувати питання конструктивно, йдеться в заяві, поширеній за підсумками зустрічі гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі і глави організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ), віце-президента країни Мохаммада Есламі.

"У рамках існуючої співпраці сторони вирішили підтримувати взаємодію та зустрічі на відповідних рівнях. З цією метою віце-президент і глава ОАЕІ Есламі зустрінеться з генеральним директором МАГАТЕ Гроссі на полях майбутньої генеральної конференції, а генеральний директор МАГАТЕ Гроссі також відвідає Тегеран у найближчому майбутньому для проведення консультацій на високому рівні з урядом країни", - наголошується в заяві.

Також у заяві йдеться, що "інспекторам МАГАТЕ дозволено обслуговувати ідентифіковане обладнання (камери - ІФ) і замінювати носії, які будуть зберігатися під спільними печатками МАГАТЕ і ОАЕІ". Спосіб і терміни узгоджуватимуться сторонами, наголошується в заяві.

Сторони під час зустрічі "наголосили на необхідності вирішення питань в конструктивній атмосфері і виключно з технічним підходом" і "підтвердили дух співпраці", йдеться в заяві.

Зустріч відбулася 12 вересня під час візиту Гроссі в Тегеран.

Наприкінці лютого 2021 року Іран обмежив доступ інспекторам МАГАТЕ до ядерних об'єктів, які вони інспектували в рамках СВПД. Потім, 21 лютого, сторони уклали угоду на три місяці про продовження деяких інспекцій. У травні ці домовленості продовжували ще на місяць. З 22 травня Іран позбавив МАГАТЕ доступу до даних, зібраних камерами всередині ядерних об'єктів, і погрожував видалити відеозаписи за останні три місяці.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали ядерну угоду - спільний всеосяжний план дій по іранській ядерній угоді (СВПД), згідно з яким республіка повинна допускати на свої ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов Угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА