22:03 14.05.2021

Зеленський підписав закон про 5-річне продовження експортного мита на брухт чорних металів

3 хв читати
Зеленський підписав закон про 5-річне продовження експортного мита на брухт чорних металів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до розділу ІI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким пропонується пролонгація дії експортного мита розміром EUR58/тонна ще на п'ять років.

"Цей документ продовжує на п'ять років - до 15 вересня 2026 року термін дії ставки вивізного (експортного) мита 58 євро за тонну на відходи та брухт чорних металів. Таким чином, створюються умови для недопущення дефіциту брухту чорних металів в Україні, що сприятиме безперебійній роботі вітчизняної металургійної промисловості, збереженню робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів", - повідомляє прес-служба глави держави.

Крім того, документ сприятиме зниженню викидів парникових газів в атмосферу, що відповідає намірам України приєднатися до Європейського зеленому курсу, оскільки кожна тонна повторно використаного металобрухту економить 1,5 т CO2, 1,4 т залізної руди і 740 кг вугілля.

"Переробка брухту на сталь вимагає лише 1/3 витрат енергії порівняно з виробництвом сталі з первинної сировини", - сказано в повідомленні.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування.

Як повідомлялося, 27 квітня Рада ухвалила законопроект щодо пролонгації вивізного мита на брухт EUR58/тонна ще на 5 років. За законопроект проголосувало 291 народний депутат на засіданні у вівторок.

Як повідомлялося, у Верховній Раді 1 березня 2021 року за №5175 зареєстровано законопроект "Про внесення змін до розділу ІI "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким пропонується пролонгація дії експортного мита в розмірі EUR58/тонна ще на п'ять років, або на 10 років з моменту введення мита (з 2016 року).

Метпідприємства України виступають за пролонгацію дії експортного мита на брухт чорних металів у розмірі EUR58/тонна ще на п'ять років або навіть посилення обмежень на вивезення металобрухту, аж до його повної заборони для нормалізації ситуації із забезпеченням цією сировиною вітчизняних підприємств.

Відповідно до прийнятого Радою закону, експортне мито на металобрухт була підвищена з 15 вересня 2016 року зі EUR10/тонна до EUR30/тонна, а навесні 2018 року - до EUR42/тонна. З огляду на позитивні результати дії металургійного закону і виробничу необхідність підприємств, дію закону було продовжено ще на рік.

Рада 28 лютого 2019 року прийняла за основу і в цілому закон про зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку (№9474), підвищивши мито на експорт брухту з EUR42 до EUR58 за тонну і продовживши її дію на два роки. Цей закон почав діяти 5 квітня 2019 року. Також експорт металобрухту під час поставок до ЄС здійснюється з митом EUR5/тонна.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА