10:04 26.01.2021

Мінекономіки заявляє про домовленість ринку обмежити експорт кукурудзи з України в 2020/21 МР 24 млн тонн

3 хв читати
Мінекономіки заявляє про домовленість ринку обмежити експорт кукурудзи з України в 2020/21 МР 24 млн тонн

Мінекономіки та учасники зернового ринку узгодили граничний обсяг експорту кукурудзи на 2020/2021 маркетинговий рік (МР) в розмірі 24 млн тонн і внесуть відповідні зміни до додатку до Меморандуму про взаєморозуміння між учасниками зернового ринку, йдеться в повідомленні міністерства за підсумками проведеної 25 січня зустрічі.

"Нині за даними регіонів прогнозоване виробництво кукурудзи становить 30,3 млн тонн - це один із найкращих урожаїв кукурудзи за всі роки. Мінекономіки вважає, що жодних проблем з експортом кукурудзи на зовнішні ринки або ймовірного дефіциту цієї культури на внутрішньому ринку немає", - наведено в прес-релізі слова міністра Ігоря Петрашка.

У повідомленні зазначено, що, в разі необхідності, сторони домовилися переглянути затверджений граничний обсяг кукурудзи, дозволений до експорту, після оприлюднення офіційної статистичної інформації про виробництво культури в 2020 році.

Як повідомлялося, асоціації птахівників і тваринників ініціювали обмеження експорту кукурудзи на рівні 22 млн тонн у 2020/21 МР у "зерновому" меморандумі. Вони аргументують свою пропозицію щодо обмеження експорту необхідністю гарантувати внутрішньому ринку 7,5 млн тонн кукурудзи для виготовлення кормів для тварин.

Водночас проти таких пропозицій категорично виступає Українська зернова асоціація, на думку якої, зерна для внутрішнього ринку за нинішніх параметрів урожаю та експорту вистачає, тоді як реальною метою ініціаторів обмежень є створення штучного профіциту на внутрішньому ринку для зниження цін.

Зерновий меморандум підписують щорічно з 2011 року. Документ передбачає взаємодію учасників ринку зерна, обмін інформацією, здійснення моніторингу зернового ринку. У зерновому меморандумі на нинішній МР, підписаному в серпні минулого року, містилася узгоджена позиція з експорту пшениці й жита на рівні відповідно 17,5 млн тонн і 16 тис. тонн.

Минулого МР, як зазначало Мінекономіки, Україна поставила рекорд експорту зернових - 57,2 млн тонн, зокрема пшениці - 20,5 млн тонн, ячменю - 5,1 млн тонн і кукурудзи - 30,32 млн тонн, а також 334 тис. тонн борошна.

Згідно з даними Держмитслужби, цього МР експорт значно відстає від торішніх показників. На 15 січня Україна експортувала 27,2 млн тонн зернових і зернобобових культур, тоді як минулого МР на 20 січня на зовнішні ринки було поставлено 33,9 млн тонн. Зокрема, цього року було експортовано 12,6 млн тонн пшениці, 10,3 млн тонн кукурудзи, 3,9 млн тонн ячменю і 1,7 тис. тонн жита. Мінекономіки зазначало, що постачання пшениці повністю відповідають запланованій у меморандумі динаміці.

Мінсільгосп США в січні поліпшив прогноз експорту зернових з України в 2020/2021 маркетинговому році (МР, липень-червень) на 0,2 млн тонн порівняно з прогнозом у грудні - до 45,81 млн тонн за врожаю 64,21 млн тонн за рахунок скорочення оцінки споживання. Зокрема, Мінсільгосп США очікує експорту 24 млн тонн кукурудзи за її врожаю 29,5 млн тонн та експорту 17,5 млн тонн пшениці за її врожаю в 25,5 млн тонн відповідно.

У нинішньому році деякі стани-експортери зернових уже заявили про обмеження експорту, що з меншими обсягами врожаю призвело до збільшення цін. Зокрема, Росія планує встановити квоти на експорт зерна з 15 лютого 2021 року для забезпечення внутрішніх потреб і продовольчої безпеки країни, а Аргентина з 28 лютого припинить експорт кукурудзи в рамках плану уряду щодо забезпечення внутрішніх постачань продовольства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА