12:34 16.12.2020

Рада ухвалила закон про електронні комунікації

2 хв читати
Рада ухвалила закон про електронні комунікації

Верховна Рада ухвалила закон "Про електронні комунікації" (законопроект №3014) з пропозиціями президента.

За відповідний законопроект у цілому на засіданні у вівторок проголосували 228 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Як заявив під час засідання парламенту голова підкомітету цифрової інфраструктури Олександр Федієнко, законопроект рекомендували ухвалити з необхідними техніко-юридичними правками.

При цьому ВР відхилила поправку до законопроекту, що передбачає підключення, роботу та забезпечення захисту єдиної системи оперативно-розшукових, контррозвідувальних і розвідувальних заходів за рахунок постачальника електронних комунікацій.

Поправки, що дозволяють доступ до інформації про користувача, зокрема до користувацьких даних за його вираженою згодою та у виняткових випадках (в інтересах нацбезпеки тощо) в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом, було включено до законопроекту.

Як повідомлялося, BRDO просить ВР врахувати пропозиції президента до законопроекту "Про електронні комунікації".

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) побоюється зняття судового контролю за правоохоронцями в телеком-галузі в новій редакції закону про електронні комунікації та закликає Верховну Раду відхилити пропозиції президента до законопроекту "Про електронні комунікації" і тим самим не допустити безпідставних порушень законних прав споживачів і постачальників електронних комунікаційних послуг.

Раніше президент України Володимир Зеленський не підписав і повернув до парламенту закон "Про електронні комунікації" (№3014) зі своїми пропозиціями.

У поданих президентом поправках зазначено, що документ не враховує ситуацій, що потребують екстрених дій держорганів у разі загроз національної безпеці, економічному добробуту та правам людини. Також він наголосив, що вважає за необхідне збереження наявного в законі "Про телекомунікації" підходу до визначення структури власності юросіб - операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- і радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

Верховна Рада ухвалила закон 30 вересня. 13 жовтня його підписав голова парламенту Дмитро Разумков і направив на підпис президентові.

Законопроект, зокрема, уточнює термінологію у сфері електронних комунікацій, впроваджує принцип мінімально необхідного та передбачуваного регулювання галузі, а також принципи прозорості, відсутності дискримінації і технологічної нейтральності.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій; запровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їхні інтереси, та встановити процедуру подання документів до регуляторного органу в електронному вигляді.

Законопроектом також пропонується запровадити універсальну послугу у сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (включно з ціновою) для населення послуг надання доступу до інтернету та голосового зв'язку.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА