14:25 17.02.2020

Ринок сигарет України за підсумками 2019 року знизився на 15% - гендиректор "Імперіал Тобакко" в Україні

2 хв читати
Ринок сигарет України за підсумками 2019 року знизився на 15% - гендиректор "Імперіал Тобакко" в Україні

Україна у 2019 році виробила 51 млрд сигарет, що на 15% нижче за показник 2018 року, повідомив генеральний директор "Імперіал Тобакко" в Україні Растіслав Чернак.

"Порівняно з європейськими країнами, зниження обсягів сигаретного ринку, справді, тривало швидкими темпами. За нашими даними, падіння ринку становило 15% порівняно з минулим роком. У 2011-2017 роках падіння було меншим, ніж ми спостерігали у 2019 році", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Об'єктивних причин падіння українського ринку, на думку Чернака, декілька, зокрема підвищення акцизу.

"У 2018 році зростання акцизного податку на сигарети становило 30%, у 2019 році ми мали два підвищення - у січні на 20%, у липні, додатково, - на 9%. Значне зростання акцизного податку призвело до збільшення ціни за пачку сигарет, стало причиною зростання обсягів нелегальної торгівлі", - зауважив він.

Гендиректор "Імперіал Тобакко" в Україні наголосив на тому, що за останні декілька років рівень нелегальної торгівлі збільшився вдвічі. За даними досліджень Kantar TNS, у 2019 році рівень нелегальної торгівлі сягнув 7%, тенденція до зростання спостерігалася з 2017 року.

"Такий рівень контрабанди та контрафакту в Україні є найвищим за період із 2013 року", - зазначив Чернак.

Серед інших причин він виділив робочу міграцію.

"За різними оцінками, протягом декількох останніх років Україну залишили 4 млн осіб або 10% населення. Відповідно, зменшилася кількість людей, які є споживачами", - зауважив гендиректор компанії.

Він прогнозує, що якщо темпи зростання акцизного податку не сповільняться і буде введено фіксовану торговельну націнку, яка неминуче позначиться на ціні продукції - то у 2020 році легальний ринок сигарет скоротиться, щонайменше, до 43 млрд сигарет, а рівень нелегальної торгівлі зросте до 20%.

"Все залежатиме від законодавчого і регуляторного поля. Сподіваємося на раціональний акцизний податок і передбачуване регуляторне середовище. З січня 2020 року відбулося підвищення акцизу на 20% - для нас це не стало сюрпризом, але ми сподіваємося, що інших підвищень не буде", - зауважив Чернак.

"Імперіал Тобакко" в Україні належить до холдингу Imperial Brands (Велика Британія). Бренди компанії - Davidoff, Parker & Simpson, West, Style, R1, "Прима".

Тютюнова фабрика розташована у Києві. Виробляє продукцію для внутрішнього ринку та на експорт (Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Об'єднані Арабські Емірати, Монголія, Ліван, Узбекистан, США).

За оцінками компанії, вона займає 12,6% частки тютюнового ринку.


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА