13:20 19.06.2019

"Енергоатом" в новому ринку зможе продавати за вільними цінами мінімум 10% своєї електроенергії - умови PSO

2 хв читати
"Енергоатом" в новому ринку зможе продавати за вільними цінами мінімум 10% своєї електроенергії - умови PSO

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови від 5 червня №483 про покладання публічних спецзобов'язань (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року, збільшивши зобов'язання для НАЕК "Енергоатом" продавати за двосторонніми договорами, що укладаються на електронних аукціонах, з не більше ніж 60% до не більше ніж 90% загалом виробленого обсягу е/е за встановленою в квітні-травні ціною.

Відповідну постанову Кабміну від 12 червня №512 оприлюднено на сайті уряду.

Документ, зокрема, передбачає, що для цілей PSO "Енергоатом" і АТ "Укргідроенерго" продаватимуть свою е/е за граничними цінами за двосторонніми договорами, укладеними на електронних аукціонах. Купувати її будуть Гарантований покупець (держпідприємства, що створюють на базі "Енергоринок", його основна функція - гарантія викупу е/е за "зеленими" тарифами), оператори системи розподілу (ОСР), оператор системи передання (ОСП, НЕК "Укренерго"). Гранична ціна продажу е/е визначається як середньозважена фактична ціна на відпуск е/е відповідного енерговиробника у квітні-травні 2019 року.

Потім Гарантований покупець (ГП) продаватиме е/е з адміністративно встановленою ціною постачальникам універсальних послуг (ПУП) для її подальшого постачання населенню.

ГП продаватиме е/е на біржових сегментах (ринку "на добу" вперед і внутрішньодобовому ринку), а також купуватиме на них е/е для цілей PSO. Передбачається, що ГП купуватиме е/е за двосторонніми договорами та на біржових сегментах на території спеціальної торговельної зони - "острів Бурштинської теплоелектростанції (ТЕС)".

Уряд зобов'язав "Енергоатом" продавати не більше ніж 75% виробленої е/е ГП і не більше ніж 15% (всього - не більше 90%) - ОСР і ОСП. Для "Укргідроенерго" обсяги обов'язкового продажу становлять відповідно не більше ніж 20% і не більше ніж 15% (загалом не більше ніж 35%).

Уряд відмовився від початкових планів ввести компенсацію для цілей PSO за рахунок тарифу на диспетчеризацію НЕК "Укренерго".

Згідно з даними на сайті ДП "Енергоринок", середня ціна продажу е/е АЕС у травні-2019 становить 579,51 грн/МВт-год, ГЕС - 625,34 грн/МВт-год. Частка НАЕК "Енергоатом" у загальній структурі відпуску електроенергії в ОРЕ в травні-2019 становить 56,61% порівняно з 55,98% у квітні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА