19:13 13.06.2019

Плани щодо передислокації Sea Launсh із США на Далекий Схід загрожують перетворенням морського космодрому в металобрухт

4 хв читати
Плани щодо передислокації Sea Launсh із США на Далекий Схід загрожують перетворенням морського космодрому в металобрухт

У ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" (КБП, Дніпро) дивуються планам щодо передислокації з тихоокеанської акваторії в США на Далекий Схід морського космодрому Sea Launch, який не має технічних аналогів у світі.

Оцінюючи на прохання журналістів перспективи відновлення замороженого в новій геополітичній ситуації і реалізовуваного раніше за участю компаній космічної галузі США, РФ і України комерційного міжнародного проекту Sea Launch, генеральний директор ДП "КБ "Південне" ім. Янгеля" Олександр Дегтярьов сказав: "Сьогодні говорять різне... Російське космічне агентство ухвалило рішення перевести його (морський космодром Sea Launch - ІФ) на Далекий Схід".

"Щось (з обладнання - ІФ) буде знято. Це буде металобрухт. Прийде (у новий порт - ІФ) і постоїть", - спрогнозував він.

Дегтярьов нагадав, що новий власник Sea Lunch, російська S7Group, у квітні оголосила про припинення заявлених раніше планів щодо відновлення пускової діяльності морського космодрому, що базується в американському порту в Лонг-Біч (Каліфорнія), у зв'язку з трагічною загибеллю в березні в авіакатастрофі одного із засновників і акціонерів S7Group Наталії Фільової.

При цьому він висловив припущення, що S7 ухвалила рішення про відмову від реалізації планів щодо проекту раніше. "Неприємності розпочалися раніше. Ще до трагедії вони ухвалили рішення відмовитися від контракту: вони відмовилися від співпраці з нашим заводом", - сказав він.

Нагадавши, що офіційного повідомлення про розрив співпраці від нового партнера з проекту - зареєстрованої в США Sea Launch Limited - українська сторона не отримувала, Дегтярьов відзначив: українські учасники міжнародної програми намагаються прояснити позицію основного акціонера S7Group Владислава Фільова.

"Розраховуємо, що співпраця налагодиться", - сказав він, зазначивши: "Sea Launch - це, справді, проект ХХI століття".

Консорціум Sea Launch із комерційних запусків супутників із морського космодрому в Тихому океані було створено в 1995 році. На першому етапі його акціонерами стали американська Boeing (40%), російська РКК "Енергія" (25%), українські ДКБ "Південне" та ДП "Південмаш" (разом 15%), а також англійсько-норвезька Кvaerner Group (20%). Після реорганізації у 2010 році 95% акцій компанії володіла Energia Overseas Limited (EOL) - "внучка" РКК "Енергія" (РФ), 3% - американської Boeing, 2% - норвезької Aker Solutions. З 1995 року по травень 2014 року за програмою Sea Launch виконано 36 пусків РН "Зеніт-3SL", зокрема 33 успішних.

У серпні 2014 року Sea Launch оголосив про припинення запусків у рамках програми зі зниження витрат, щоб уникнути очікуваного дефіциту пускової програми, та про відновлення запусків у середині 2015-2016 років. У вересні 2016 року Sea Launch SA і російська S7 Group оголосили про досягнуту домовленість щодо купівлі активів Sea Launch. Закриття угоди планувалося на 2017 рік, після отримання схвалення Директорату з контролю оборонної торгівлі (DDTC) і Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS), відновлення пускової діяльності - через 18 міс. після схвалення угоди, орієнтовно на 2018 рік. У лютому 2018 року в S7 Group заявили, що планують відновити пускову діяльність у 2019 році, в планах компанії здійснити 12 запусків із космодрому Sea Launch у період із 2019 до 2022 року.

РН "Зеніт-3SL" створено на основі двоступеневої РН "Зеніт-2" розробки ДП "КБ "Південне" і виробництва ДП "Південмаш", розгінний блок ДМ-SL розроблений і виробляється в РКК "Енергія" (РФ). Виробництво РН "Зеніт" на потужностях "Південмашу" призупинено в 2014 році в зв'язку з фінансовими проблемами, що виникли в операторів проектів Sea Launch і Land Launch.

Згідно з раніше озвученими оцінками менеджменту Sea Launch SA, майбутнє РН "Зеніт" під питанням через анексію РФ Криму та ускладненням у відносинах між учасниками проекту.

За даними ПМЗ, у квітні 2017 року між S7 Sea Launch Limited і "Південмашем" було укладено контракт на виготовлення 12 од. РН "Зеніт", в рамках якого вже виконується замовлення на виготовлення трьох РН зі терміном постачання двох із них у 2019 році.

У березні низка ЗМІ, включаючи російські, з посиланням на неназвані джерела повідомили про те, що керівництво російської S7 Space нібито поінформувало "Південмаш" про припинення і плановане розірвання контракту на виробництво РН "Зеніт" для відновлення запусків із космодрому Sea Launch.

У ПМЗ цю інформацію спростували, уточнивши: "Південмаш" не має офіційних повідомлень від замовника щодо ймовірного припинення контракту і, зі свого боку, не має наміру виступати ініціатором у цьому питанні".

ДП "Південмаш" - одне із головних підприємств ракетно-космічної промисловості України, відомий у світі виробник ракетоносіїв і супутників цивільного, наукового і військового призначення. У зв'язку з розривом традиційної кооперації в умовах анексії Криму і військових дій на Донбасі, всі останні роки понад 50% виробничих потужностей підприємства перебувають у стані фактичного простою.

ДП "КБ "Південне" - основний науковий центр України, який володіє передовими космічними технологіями, відомий у світі розробник ракетно-космічної техніки. Сьогодні КБП постачає на експорт понад 80% продукції та послуг, серед основних партнерів - США та країни ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА