11:58 06.07.2018

Переговори з МВФ про ціну на газ для населення тривають - Гройсман

2 хв читати
Переговори з МВФ про ціну на газ для населення тривають - Гройсман

 Уряд України продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про вимогу зрівняти ціну на газ для населення з більш високою ціною на газ для промисловості, яке є одним з ключових для отримання чергового траншу кредиту МВФ, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман .

"З літа 2017 року це (зрівнювання цін - ІФ) мало відбутися. Я цього підвищення не допустив. Зараз працюємо з МВФ, з нашими партнерами, і обговорюємо можливі підходи, щоб врегулювати ці питання", - сказав він на годині уряду в парламенті в п'ятницю.

"Щойно у мене буде інформація про те, чого нам вдалося досягти, я обов'язково про це скажу", - зазначив прем'єр.

Він заявив, що не хоче піднімати жодних цін в Україні взагалі і хотів би їх зниження, однак має враховувати такі фактори, як необхідність здійснювати бюджетні виплати, обслуговувати зовнішні борги і розвивати економіку.

"Тому нам потрібна підтримка зовнішніх партнерів", - пояснив В.Гройсман, закликавши до консолідації в складні часи.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело, наближене до українського уряду, прем'єр нещодавно запропонував МВФ черговий варіант компромісу в переговорах про ціну на газ, що передбачає пакет кроків, серед яких - монетизація субсидій, лібералізація ринку газу і знижка від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів.

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд минулого року прийняло рішення про таке підвищення газових цін, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовилося від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня заявила, що виконання передумови щодо ціни на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

За її словами, дві інших передумови - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

IFC має намір профінансувати будівництво "Галнафтогазом" ВЕС 150 МВт

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

"Київтеплоенерго" придбає 15 когенераційних установок сумарною потужністю 60,5 МВт за 1,125 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА