20:12 12.03.2018

НБУ вважає досить жорсткими поточні монетарні умови для зниження інфляції

2 хв читати
НБУ вважає досить жорсткими поточні монетарні умови для зниження інфляції

Проведення Національним банком України більш жорсткої монетарної політики надало можлвість у лютому протидіяти посиленню інфляційного тиску, вважають у НБУ.

"За оцінками Національного банку, монетарні умови є наразі досить жорсткими, щоб забезпечити поступове зниження споживчої інфляції та її повернення до цільового діапазону в середині 2019 року", - йдеться в коментарі до лютневого показника інфляції, який НБУ опублікував у понеділок увечері.

Регулятор вказує, що фактична інфляція в річному вимірі за підсумками лютого знизилася з 14,1% до 14% і залишилася трохи вищою від прогнозу, опублікованому в "інфляційному звіті" за січень 2018 року. До цього призвело, перш за все, більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання сирих продуктів харчування і палива, пояснює Нацбанк.

Згідно з його оцінками, загалом поточна динаміка споживчої інфляції і її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску. Однак його посилення в лютому протидіяло зміцнення гривні, яке триває і в першій половині березня і зумовлено, зокрема, проведенням жорсткої монетарної політики, зазначає центробанк.

НБУ додає, що базова інфляція в лютому сповільнилася до 9,7% у річному вимірі, несуттєво перевищивши прогноз Нацбанку, однак це відбулося передусім за рахунок більш високих січневих показників. У місячному вимірі показник базової інфляції за лютий (0,6%) відповідав прогнозам, вказує регулятор.

Як повідомлялося, НБУ наприкінці січня цього погіршив прогноз інфляції на 2018 рік до 8,9% з 7,3%, а базової - до 8,2%. За оцінками регулятора, інфляція до кінця 2019 року становитиме 5,8% і в 2020 році сповільниться до 5%, що відповідатиме центральним значенням цільового діапазону - 5% ± 1 п.п.

НБУ з 2 березня підвищив облікову ставку до 17% з 16%. Це було вже четверте рішення про підвищення облікової ставки: Нацбанк підвищив облікову ставку з 12,5% річних до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року і до 16% річних з 26 січня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА