17:38 03.01.2018

"Укренерго" та "Молделектрика" узгодили плани синхронізації енергосистем з ENTSO-E

2 хв читати
"Укренерго" та "Молделектрика" узгодили плани синхронізації енергосистем з ENTSO-E

НЕК "Укренерго" та держпідприємство "Молделектрика" узгодили плани синхронізації енергосистем із Європейською мережею системних операторів передання електроенергії (ENTSO-E), повідомила прес-служба НЕК із посиланням на зустріч у Кишиневі, що відбулася наприкінці грудня.

Зокрема, сторони обговорили проект експлуатаційної угоди про створення блоку регулювання в складі України та Молдови, що є одним із ключових завдань плану заходів щодо синхронізації з ENTSO-E, а також дорожню карту розробки та додатків до неї. Виконання заходів дорожньої карти заплановане на 2018 рік.

"Зазначена угода відновить усі організаційні й технологічні документи та регламенти, які сьогодні забезпечують паралельну роботу енергосистем України та Республіки Молдова", - зазначають у НЕК.

Як повідомлялося, в червні 2017 року голова "Укренерго" В.Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ЕNTSO-E. У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких потрібне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

"Укренерго" на літо 2017 року оцінювало технологічну готовність ОЕС України щодо приєднання до ENTSO-E у 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - в 5% за нинішнього ступеня інтегрованості систем у 10%. Доведення цих умов до 99-100-відсоткового рівня заплановане через п'ять років.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор із 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА