14:53 04.12.2017

До підслідності Нацбюро фінбезпеки пропонують ввести розтрату держкоштів і шахрайство з ПДВ

3 хв читати
До підслідності Нацбюро фінбезпеки пропонують ввести розтрату держкоштів і шахрайство з ПДВ

 Концепція Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ) передбачає введення в підслідність майбутнього правоохоронного органу привласнення, розтрату і заволодіння державними коштами (ст. 191-1 Кримінального кодексу) і шахрайство з податком на додану вартість (ПДВ) (ст. 222- 2).

Про це свідчать презентаційні матеріали концепції НБФР, представлені головою парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною.

Згідно з концепцією, до сфери повноважень бюро пропонується зарахувати розслідування фіктивного підприємництва, нецільового використання держкоштів, ухилення від сплати податків.

До сфери альтернативної підслідності автори концепції мають намір віднести статті з відмивання отриманих шахрайським шляхом доходів і навмисне порушення законодавства щодо запобігання легалізації таких доходів або фінансування тероризму.

Згідно презентаційним матеріалами, система НБФР має включати Державну службу фінансового моніторингу поряд з департаментом своєї зрілості й кібербезпеки, слідчо-оперативним, аналітико-інформаційним блоками. До структури нового органу також входитимуть територіальні підрозділи, колегія НБФБ, підрозділ фізичного захисту персоналу, інші підрозділи.

Як свідчать оприлюднені дані, за результатами 10 місяців 2017 року слідчі підрозділи фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) закінчили 2,1 тис. справ, при цьому 722 з них (34% від усієї кількості) винесені в суд з обвинувальним актом. З клопотанням про звільнення подано 250 справ, що становить 12% від усієї кількості. При цьому закрито 1,1 тис. справ (перевищує 54%).

За підсумками 2016 року з 3,3 тис. завершених справ 2,2 тис. (67%) були закриті, за матеріалами 317 (9%) до суду направлено клопотання про звільнення, за 796 (23%) - з обвинувальним актом. На 414 більше завершених справ було в 2015 році - 3,7 тис., із них 2,7 тис. (72,5%) були закриті, 300 (8%) направлено до суду з клопотанням про звільнення, 734 (19,5%) передані в суд з обвинувальним актом.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк назвав розробку законопроекту про НБФБ закритою, при цьому зазначивши, що міністерство не залучене до цього процесу.

Міністр також нагадав про затверджений урядом законопроект про Службу фінансових розслідувань (СФР), яка, як передбачалося документом, повинна була запрацювати в березні 2018 року. За його словами, автори проекту закону про СФР не притягнуті до створення нового документа. При цьому О.Данилюк також підкреслив, що міністерство готове долучитися до підготовки проекту закону про Національне бюро фінбезпеки, якщо нинішні розробники нададуть напрацювання для подальшого обговорення.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України схвалив законопроект про Службу фінансових розслідувань попередньо. Заявлялося, що СФР планується створити замість податкової міліції та підрозділами Міністерства внутрішніх справ (МВС) і Служби безпеки України, що займаються економічними питаннями.

Однак питання підпорядкованості СФР було невирішене. Розглядалося три варіанти, кому буде підконтрольна служба, - Мінфіну, МВС або Кабміну. В останні місяці керівництво Мінфіну перебуває у стані конфлікту з главою профільного податкового парламентського комітету на чолі з Н.Южаніною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА