16:50 15.11.2017

"Укренерго" та "Молделектрика" координуватимуться на шляху синхронізації енергосистем з ENTSO-E

3 хв читати
"Укренерго" та "Молделектрика" координуватимуться на шляху синхронізації енергосистем з ENTSO-E

Представники НЕК "Укренерго" та держпідприємства "Молделектрика" на зустрічі в середу домовилися про координацію дій на шляху синхронізації енергосистем з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), повідомила прес-служба української компанії.

За її даними, сторони обмінюватимуться сформованими проектами планів заходів та інформацією.

Крім того, заплановано створення спільної технічної робочої групи для розробки погоджених дій з реалізації заходів синхронізації за напрямами діяльності (ринок і транскордонні перетоки, експлуатація енергосистем і диспетчеризація, розвиток мереж, телекомунікаційна інфраструктура та IT).

У прес-службі нагадали, що в "Укренерго" вже підготовлено розрахований на п'ять років план заходів щодо синхронізації ОЕС України з ENTSO-E. Документ охоплює всі напрями діяльності, пов'язані з приведенням параметрів вітчизняної енергосистеми до європейських вимог: модернізацію і реконструкцію генерувальних потужностей і мереж, диспетчерську, телекомунікаційну та IT-інфраструктуру, питання гармонізації нормативної та технічної документації.

"Подібний план наразі розробляють і фахівці молдовського системного оператора", - зазначили в НЕК.

Крім того, представники "Укренерго" повідомили молдовським колегам про підписання з ключовими вітчизняними виробниками електроенергії меморандуму щодо погоджених дій у рамках майбутньої інтеграції ОЕС України до ENTSO-E, розповіли про джерела фінансування виконання заходів з каталогу вимог.

"Звичайно, Україна та "Укренерго" мають виконати набагато більший обсяг роботи на шляху до ENTSO-E порівняно з молдовськими колегами, проте наші енергосистеми взаємопов'язані, і без Молдови наші євроінтеграційні ініціативи та рух - нездійсненні", - зазначив голова НЕК Всеволод Ковальчук.

"Ми підтримуємо загальний принцип інтеграції наших енергосистем з ENTSO-E та готові виробляти спільні рішення для швидшого досягнення результату", - додав гендиректор "Молделектрики" Геннадій Дімов.

Як повідомлялося, в червні 2017 року голова "Укренерго" В.Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ЕNTSO-E. У липні угода набула чинності після її підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких потрібне для ухвалення рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

"Укренерго" на літо 2017 року оцінювало технологічну готовність ОЕС України щодо приєднання до ENTSO-E у 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - в 5% за нинішнього ступеня інтегрованості систем у 10%. Доведення цих умов до 99-100-відсоткового рівня заплановане через п'ять років.

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створено в 2009 році. Об'єднала шість галузевих асоціацій, що існували на той час: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, до яких входить 41 системний оператор із 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, що перебуває в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА