18:09 01.11.2017

Fitch підвищило довгостроковий РДЕ ПриватБанку в інвалюті до рівня "B-"

3 хв читати
Fitch підвищило довгостроковий РДЕ ПриватБанку в інвалюті до рівня "B-"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) ПриватБанку (Київ) в іноземній валюті до рівня "B-" з "RD" (обмежений дефолт), прогноз за рейтингом "стабільний".

Як повідомляється в прес-релізі Fitch, агентство також підвищило довгостроковий РДЕ в національній валюті до рівня "B-" з "ССС". Прогноз за рейтингом "стабільний", крім того, рівень підтримки довгострокових РДЕ змінено з "немає рівня підтримки" до "В-".

Крім цього, короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підвищено до рівня "B" з "RD", національний довгостроковий рейтинг до "AA- (ukr)" з "BB (ukr)" (прогноз "стабільний"), рейтинг стійкості банку до "b- "з" f ", рейтинг підтримки підтверджено на рівні "5".

Як зазначено в прес-релізі, підвищення довгострокового РДЕ ПриватБанку в іноземній і національній валюті відображає підвищення рейтингу стійкості фінустанови.

У свою чергу підвищення рейтингу стійкості банку відображає стабілізацію його показників кредитоспроможності після застосування з боку влади процедури фінансового оздоровлення слідом за націоналізацією банку, зниження ризиків рефінансування після списання старшого незабезпеченого боргу та покращення ліквідності.

Водночас агентство зазначає, що рейтинг стійкості ПриватБанку також враховує невисоку капіталізацію фінустанови, навіть після завершення всіх процедур санації, запланованих на четвертий квартал 2017 року, і слабку прибутковість до відрахування в резерви під знецінення.

За оцінками Fitch, потенційні ризики для капіталу, зокрема, можуть виникнути у зв'язку з судовими позовами від списаних пріоритетних кредиторів, на яких припадали $390 млн боргу, що відповідає 45% від прогнозованого до кінця 2017 року основного капіталу за методологією Fitch.

Агентство також зазначило, що непрацюючі кредити на кінець першого півріччя становили 88% від валових кредитів і включали переважно кредити компаніям, пов'язаним із колишніми акціонерами банку. Відповідно операційна прибутковість банку була слабкою в першому півріччі 2017 року.

Fitch очікує, що операційний результат залишиться слабким у другому півріччі 2017 року і в 2018 році через високу вартість фондування і високу частку цінних паперів з порівняно низькою прибутковістю, тоді як нове кредитування є обмеженим.

"Банку потрібен час на те, щоб підвищити більш дохідні активи (кредити) та скоротити ставки за депозитами, що є необхідною умовою для досягнення прийнятного рівня прибутковості", - вважає рейтингове агентство.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% у його капіталі, ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

Наприкінці червня 2017 року Кабмін на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young вирішив докапіталізувати ПриватБанк іще на 38,565 млрд грн для виконання ним економічних нормативів.

ПриватБанк за підсумками січня-вересня 2017 року одержав чистий збиток у розмірі 1,604 млрд грн проти 592 млн грн чистого прибутку за аналогічний період 2016 року.

Його чистий процентний дохід за дев'ять місяців зріс на 43,8% - до 4,959 млрд грн. Після вирахування резервів під знецінення кредитів чистий процентний збиток становив 2,265 млрд грн проти 2,714 млрд грн чистого процентного прибутку в січні-вересні 2016 року.

Чистий комісійний дохід банку за зазначений період зріс на 23,4% - до 7,015 млрд грн, адміністративні та інші операційні витрати збільшилися на 23,4% - до 7,986 млрд грн.

Активи банку за дев'ять місяців зросли на 23,5% і сягнули 253,387 млрд грн, зокрема кредити клієнтам - на 8,6%, до 47,622 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА