20:31 19.10.2017

Госпсуд Києва вирішив повернути "Укртелеком" державі, "ЕСУ" подасть апеляцію

3 хв читати
Госпсуд Києва вирішив повернути "Укртелеком" державі, "ЕСУ" подасть апеляцію

Господарський суд Києва в четвер за позовом Фонду державного майна (ФДМ) вирішив розірвати укладений у березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу 92,79% з ТОВ "ЕСУ", відповідач уже заявив про намір подати апеляцію на це рішення.

"Укртелеком повертається в державну власність! Суд ухвалив рішення ... повернути пакет акцій 92,791% у державну власність і стягнути $81,9 млн пені за невиконання інвестиційних зобов'язань", - написав на своїй сторінці у Facebook в. о. голови фонду Віталій Трубаров.

"ЕСУ" не згоден з рішенням суду першої інстанції і продовжить захист права власності на акції "Укртелекому" в апеляційному суді", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в компанії.

В "ЕСУ" наголосили, що рішення суду першої інстанції не вплине на операційну роботу "Укртелекому", зокрема, буде продовжено масштабну модернізацію компанії в партнерстві з China Development Bank.

"З огляду на характер претензій ФДМ і їх зв'язок із діями попередніх власників "Укртелекому", ТОВ "ЕСУ" вважає необхідним досягнення компромісу щодо виконання приватизаційних зобов'язань", - зазначили в компанії.

Як пояснили в "ЕСУ", комісія фонду неодноразово перевіряла і підтверджувала виконання відповідних приватизаційних зобов'язань, за винятком останньої перевірки, яка відбулася з помітним порушенням термінів (з травня 2016-го по лютий 2017 року) і в результаті якої не було досягнуто згоди щодо підтвердження виконання лише кількох із понад 50 приватизаційних зобов'язань.

У свою чергу В.Трубаров заявив, що за підсумками перевірки в лютому 2017 року було встановлено невиконання інвестиційного плану, який передбачав внесення протягом п'яти років коштів у сумі щонайменше $450 млн.

"Укртелеком" також не виконав прямої умови договору, що передбачає передання телекомунікаційної мережі спеціального призначення у власність держави", - написав в. о. голови ФДМ.

Він зазначив, що з 2012 року закон про приватизацію не передбачає в разі такого повернення приватизованого об'єкта в держвласність інвестору будь-якої компенсації.

Як повідомлялося, ФДМ подав до суду на розірвання договору з "ЕСУ" в середині травня цього року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені. До справи як третю особу було залучено Ощадбанк, в заставі в якого - зазначений пакет акцій "Укртелекому".

ФДМ за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10 млрд 575,1 млн грн.

Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" в 2013 році.

За даними в системі розкриття інформації НКЦПФР, ТОВ "ЕСУ" в першому півріччі 2017 року скоротило чистий збиток у 8,9 разу порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 72 млн грн, непокритий збиток до кінця червня сягнув 6 млрд 834,3 млн грн, а виручки не було.

Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінено в 10 млрд 799,3 млн грн згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

"Укртелеком" у першому півріччі 2017 року отримав чистий прибуток 355,3 млн грн, що майже вдвічі перевищує показник за аналогічний період 2016 року. Чистий дохід ПАТ за звітний період зменшився на 1,5% - до 3,154 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА