14:44 17.01.2023

Ініційована Argentem Creek Partners спроба захоплення бізнесу GNT Group може негативно вплинути на роботу "зернового коридору"

4 хв читати

Одеса (Україна) – Дубай (ОАЕ). 16 січня 2023 року американський хедж-фонд Argentem Creek Partners (ACP) повідомив про те, що Високий суд Англії видав наказ про арешт активів на $118 млн власників компаній GNT Group та одеського зернового терміналу Olimpex Coupe International п. Сергія Грози та п. Володимира Науменка. Перед цим Argentem Creek Partners ініціював в Україні зміну керівників компаній, які відвантажують зерно на експорт в Одеському морському торговельному порту.

GNT Group, заявляє, що дії  Argentem Creek Partners, які направлені на блокування операційної роботи українського зернового терміналу, можуть призвести до перебоїв із відвантаженням збіжжя в рамках роботи критично важливого для України та світу "зернового коридору". Наразі операційна діяльність терміналу знаходиться під контролем компанії, всі контракти виконуються.

Одночасно, для недопущення блокування роботи зернового терміналу, компанія оскаржує в судах наявні на сьогодні незаконні рішення реєстраторів, українських та іноземних судів, які ініційовані ACP.

GNT Group заперечує всі звинувачення на свою адресу та готова виконати свої зобов’язання перед кредиторами у будь-який цивілізований спосіб. Даний конфлікт штучно спровокований з боку компаній Argentem Creek Partners та Innovatus Capital Partners з метою швидкого захоплення стивідорного бізнесу в Україні якраз з огляду на дію "зернового коридору". Їх нинішні кроки були не обов’язковими для вирішення питання щодо повернення боргу.

GNT Group вважає, що кредитори таким чином намагаються знецінити бізнес з наступним непрозорим перепродажем активів компанії зацікавленій третій стороні.

Позиція та висновки GNT Group підкріплені наступними аргументами.

1. У 2019 році керуюча компанія G.N. Terminal Enterprises LTD (Дубай, ОАЕ), що входить в GNT Group, взяла два кредити: $75 млн у ACP та $20 млн у Innovatus. Через пандемію Covid-19 у 2020-21 році та повномасштабну війну з росією у 2022 році у GNT Group виникли труднощі з погашенням тіла кредиту.

До грудня 2022 року з кредиторами велися письмові переговори щодо реструктуризації та продовження термінів виплат. З початком роботи "зернового коридору" у GNT Group з’явились гарантовані перспективи погасити борг як за рахунок поточної комерційної діяльності, так і за рахунок отримання коштів на рефінансування боргу та інвестиції у розвиток бізнесу від великих міжнародних фондів. Про що кредитори були проінформовані. Також їм пропонувався варіант спільного прозорого продажу частини компанії для повернення боргу.

Діяльність групи регулярно аудіювалася міжнародними аудиторськими компаніями. Влітку 2022 року Рада директорів, призначена виключно з представників ACP, залучила компанію Ziff-Ivin Associates Ltd для аудиту, яка вже аналізувала комерційну діяльність GNT Group.

Тому для GNT Group виявилися несподіваними недружні кроки Argentem Creek Partners на примусове стягнення заборгованості, у тому числі через судові позови та блокування роботи українських компаній: ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", ТОВ "Металзюкрайн корп лтд" та ТОВ "Зерновий перевантажний комплекс "Інзерноекспорт". Перелічені компанії входять до сфери управління G.N. Terminal Enterprises LTD, безпосередньо володіють та керують терміналами у порту з перевантаження зерна.

2. В діях кредиторів присутні ознаки недобросовісного (рейдерського) поглинання стивідорного бізнесу GNT Group. Операційна діяльність терміналів здійснюється в Одесі, але представники кредитора (компанія Madison Pacific Trust Limited), змінили юридичні адреси вказаних компаній з міста Одеси на місто Львів. Директорами цих компаній призначені люди без досвіду роботи на ринку логістичних послуг – це юристи юридичної фірми Hillmont Partners. Вони були призначені Директорами, що суперечить умовам корпоративного договору, згідно з яким представник кредитора міг призначити тільки Комерційних директорів з правом підпису без зміни Директорів компаній.

Група компаній, трудовий колектив яких налічує 1500 чоловік, за 25 років діяльності завжди бездоганно виконувала боргові зобов’язання. Прозорість роботи та високу довіру авторитетних кредитних інституцій GNT Group вже неодноразово доводила на практиці, отримуючи фінансування розміром $59 млн на розвиток бізнесу від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

За шість місяців дії так званої "зернової угоди" – Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів – через свої термінали GNT Group відвантажила біля 1,5 млн т агропродукції, що складає 8,5% від загального об’єму в 17,5 млн т.

Можливо саме високі показники комерційної діяльності спровокували Argentem Creek Partners на недружні дії. Але під час війни з росією, коли критично важливо забезпечити продовольчу безпеку та виконати Україною зобов’язання перед ООН та міжнародними партнерами, це призведе до додаткових проблеми для аграрного експорту. У своїй заяві Argentem Creek Partners навіть визнає, що внаслідок ініційованого ними ж конфлікту можливі "порушення зернового коридору".

Трудовий колектив GNT Group вже звернувся до Президента України Володимира Зеленського з листом щодо загроз роботі "зернового коридору", втрати робочих місць та виникнення несприятливих репутаційних ризиків для України.

Розвиток бізнесу GNT Group розпочався у 1993 році, зі створення компанії "Олімпекс Купе Інтернейшнл", яка розпочала роботу на базі ППК-7 ДП "Одеський морський торговельний порт". На сьогодні основним бізнесом GNT Group є перевалка зернових та олійних культур та супутні послуги (експедирування вантажів та агентування флоту) на базі власного сучасного зернового терміналу в тилу причалів №3 та №4 Державного Підприємства "Одеський морський торговельний порт" та виробничої ділянки "Сухий Порт", на якому розміщено комплекс підготовки зернових та олійних культур. Зерновий термінал "Олімпекс Купе Інтернейшнл" входить до десятки найбільших в Україні. Обсяг інвестицій у його розбудову сягнув понад $80 млн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА