13:37 07.02.2024

Кількість українців, які позитивно оцінюють розвиток країни, знизилася з березня 2023 року - опитування

3 хв читати
Кількість українців, які позитивно оцінюють розвиток країни, знизилася з березня 2023 року - опитування

Київ. 7 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Частка українців, які вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку, дещо знизилася після піку в березні 2023 року, свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова та презентованого у пресцентрі агентства "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Після початку повномасштабної агресії Росії проти України частка громадян, які вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку, суттєво зросла (з 20% у грудні 2021 року до 51% у вересні-жовтні 2022 року, досягнувши найвищих показників у лютому-березні 2023 року (61%). Після цього спостерігається тенденція зниження цього показника. За даними останнього опитування, частки тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку (41%), і тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються в неправильному напрямку (38%), статистично значущо не відрізняються (21% не визначилися)", - зазначено у звіті за підсумками дослідження, оприлюдненому в середу.

При цьому майже третина українців, 33%, вірить, що Україна здатна подолати наявні проблеми і труднощі в найближчі кілька років. Іще 42% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 9% - що Україна не здатна подолати наявних проблем (решта - не визначилися). Найоптимістичніше українці оцінювали перспективи подолання проблем і труднощів наприкінці 2022 року - на початку 2023 року (наприклад у лютому-березні 2023 року - відповідно 49%, 36% і 3%). А оцінки перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року відповідно 18%, 54% та 18%) були значно песимістичнішими.

Найчастіше громадяни говорять про погіршення ситуації (порівняно з початком 2023 року) у таких сферах: рівень цін і тарифів (на погіршення ситуації звернули увагу 86%), економічне становище країни (68%), рівень стабільності (64,5%), упевненість громадян у завтрашньому дні (63,5%), рівень добробуту їхньої родини (58%), ставлення громадян до влади (53%). Також 61% опитаних говорить про погіршення ситуації в країні загалом.

Переважна більшість опитаних констатує погіршення ситуації в таких сферах, як ставлення влади до громадян (46%) та оплата праці (43%).

Що стосується дотримання законності державними службовцями, то приблизно рівні частки опитаних вважають, що ситуація тут погіршилася (41,5%) і що вона не змінилася (39%).

Частіше громадяни вважають, що ситуація за минулий рік не змінилася у сферах пенсійного забезпечення (55%), охорони здоров'я (52%) та свободи слова (51%).

Переважна більшість опитаних вважає, що суттєвих змін не відбулося у рівні демократії в країні (49%), становищі етнічних і релігійних меншин (47,5%), соціальному захисті (соціальні виплати, допомоги, субсидії тощо) (46%), у сфері дотримання прав і свобод громадян (44%), в освіті (44%), ситуації зі злочинністю (43%) і у сфері міжнаціональних відносин в Україні (41%).

Позитивні зміни, на думку громадян, найбільше стосуються обороноздатності країни (про її поліпшення говорить 51% опитаних) і міжнародного іміджу країни (50,5%).

Опитування проводила соціологічна служба Центру Разумкова з 19 до 25 січня 2024 року в межах Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Опитування методом face-to-face проводили у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях та Києві (в Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях - лише на територіях, контрольованих урядом України і на яких не відбуваються бойові дії).

Опитування проводили за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового добору на перших етапах формування вибірки та квотного методу добору респондентів на заключному етапі (коли проводили добір респондентів за статево-віковими квотами). Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводили опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).

Опитано 2000 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА