17:54 22.11.2023

Українці не усвідомлюють необхідності своєчасної діагностики раку простати - експерти

2 хв читати
Українці не усвідомлюють необхідності своєчасної діагностики раку простати - експерти

Українці не усвідомлюють необхідності профілактики та своєчасної діагностики раку передміхурової залози, притому що на ранніх стадіях захворювання в 100% випадків рак простати в Україні виліковний, вважає голова Спілки онкоурологів України Едуард Стаховський.

"В Україні проблемою є те, що пацієнти не усвідомлюють необхідності профілактики та своєчасної діагностики раку простати: близько 48% пацієнтів із раком помирають, при цьому близько 15% - того ж року, коли було діагностовано рак передміхурової залози. Це досить серйозні цифри. У цивілізованих прогресивних країнах показники значно менші", - сказав він на пресконференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Стаховський повідомив, що при цьому в Україні зазвичай діагностують пізні стадії раку передміхурової залози, які становлять близько 60% встановлених випадків.

"60% - це пізні стадії, де вже не стоїть питання про лікування пацієнта, а тільки про те, щоб просто продовжити його життя, а це досить дорого і малоефективно для пацієнта. При цьому на ранніх стадіях захворювання ми можемо вилікувати рак простати у 100% випадків", - сказав він.

Стаховський уточнив, що Спілка онкоурологів України рекомендує розпочинати скринінгову діагностику раку простати, згідно з міжнародними рекомендаціями, з 45 років.

Коментуючи можливості лікування цього захворювання в Україні та за кордоном, експерт наголосив, що "до певної міри лікування в Україні є кращим, тому що пацієнта можна прооперувати вже за 3-4 тижні після встановлення діагнозу, тоді як у європейських країнах цей час значно довший".

"Це реальна проблема, адже багато пацієнтів, які на сьогодні перебувають за кордоном, дзвонять і кажуть, що (...) операція запланована лише за пів року, тому вони готові приїхати (в Україну - ІФ-У) на операцію", - сказав він.

Водночас він зазначив, що в Україні є проблема медикаментозного лікування, оскільки в країну часто надходять генерики, а їх ефективність не завжди відповідає оригінальним препаратам.

Керівниця медичного департаменту "Байєр" Україна Марія Зимовець зазначила, що українські пацієнти та лікарі брали участь у клінічних випробуваннях онкопрепаратів для лікування раку передміхурової залози.

"В Україні поки що не зареєстровані останні розробки, але якщо наші зусилля будуть спрямовані на те, щоб продовжувати дослідження, то дуже скоро наші пацієнти матимуть більший вибір, матимуть доступ до нових препаратів і більше шансів вилікуватися", - сказала вона.

Партнер і старший економіст дослідницького центру Ukraine Economic Outlook Григорій Кукуруза зазначив, що згідно з проведеними цим центром дослідженнями, останніми роками завдяки підвищенню рівня обстежень вдалося збільшити кількість виявлених випадків захворювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА