21:11 16.09.2020

Посли G7 підтримали МВФ в очікуванні демонстрації Україною політичної волі для захисту Нацбанку і антикорупційних органів

3 хв читати
Посли G7 підтримали МВФ в очікуванні демонстрації Україною політичної волі для захисту Нацбанку і антикорупційних органів

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні привітали новини від представника МВФ в Україні, йдеться в повідомленні на офіційній сторінці послів у Твіттері в п'ятницю.

"Посли наголосили, що Україна повинна продемонструвати політичну волю для захисту незалежності НБУ та доброчесності таких установ, як НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), САП (Спеціальна антикорупційна прокуратура) і ВАКС (Вищий антикорупційний суд), щоб не дати корупції підірвати реформи, досягнуті на сьогодні", - зазначили посли G7.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки не вдалося отримати коментар представництва МВФ в Україні.

Як повідомлялося, на минулому тижні представник МВФ не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand-by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи НАБУ, представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand-by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Економправді" уточнив, що серед питань, які цікавлять МВФ, найбільш пріоритетне - "ситуація навколо Приватбанку і Суркісів" (спір на $ 350 млн. щодо bail-in при націоналізації ПриватБанку - ІФ). За словами глави Мінфіну, слідом йдуть ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління; зареєстровані в Раді законопроекти, які паплюжать систему корпоративного управління; САП і НАБУ. "Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", - зазначив Марченко.

На минулому тижні Верховний суд зупинив виконання ухвали Печерського суду про стягнення з ПриватБанку $ 350 млн, 16 вересня Кабмін фактично дозволив підвищити понад карантинні обмеження виплати членам наглядової ради і правління трьох держбанків, хоча для інших держкомпаній такі обмеження залишилися в силі, проте цього ж дня Конституційний суд знову визнав неконституційними низку норм закону про НАБУ.

За словами міністра фінансів, серед інших питань, які цікавлять МВФ - використання коштів фонду Covid, у зв'язку з чим уряд запустив відповідний аудит, безліч законопроектів в Раді про податкові пільги і преференції.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $ 700 млн, третього - $ 560 млн і заключного четвертого - $ 980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія за першим переглядом програми буде працювати 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України. Зокрема, успішний перший перегляд програми stand by дозволить отримати вже схвалені $ 350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА