14:36 20.09.2019

"Формулу Штайнмаєра" мають намір письмово узгодити в ТКГ до зустрічі лідерів "четвірки"

3 хв читати
"Формулу Штайнмаєра" мають намір письмово узгодити в ТКГ до зустрічі лідерів "четвірки"

Однією з умов зустрічі лідерів "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) є письмове погодження "формули Штайнмаєра" на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю "Європейській правді".

Відповідаючи на запитання про те, чи згодна Україна отримати письмово підтверджений текст "формули Штайнмаєра" до "нормандського саміту", Пристайко сказав: "Так, це одна з двох умов для зустрічі лідерів, про яку ми домовилися. Друга умова - ми очікуємо, що на трьох контрольних ділянках буде розведено війська. Потім росіяни додали ще третю умову, яка звучить на кшталт "вироблення чітких формулювань для заяви лідерів".

Міністр зазначив, що ТКГ 18 вересня в Мінську через технічне непорозуміння письмово не погодила умови проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

"У середу в Мінську Тристороння контактна група справді виконала вказівку "нормандської четвірки" про письмове погодження тексту цієї формули. Вони справді мали це зробити, але виникло технічне непорозуміння в самій Тристоронній контактній групі. А ще, справді, представник України висловив певні зауваження, які, я думаю, буде опрацьовано пізніше", - сказав Пристайко.

Міністр не виключив, що до тексту, обговорюваного на засіданні ТКГ, можуть бути внесені зміни. "На що він перетвориться - або він залишиться без змін, або щось буде додано - це має вирішити Тристороння контактна група", - сказав він.

Пристайко зазначив, що Україна погодилася на "чітко виписані формулювання, які обговорювали радники".

"...у вересні 2019 року радники "нормандської четвірки" погодили не "формулу Штайнмаєра", а погодили інше чітке формулювання. В ньому також ідеться про те, що закон про особливий статус застосовується on temporary basis, тобто на тимчасових умовах, з моменту проведення виборів, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають високим стандартам", - пояснив глава МЗС.

Він зазначив, що загальне формулювання, стосовно якого досягнуто домовленостей, "викликає дуже багато трактувань", що, зокрема, завжди відбувається на переговорах у Мінську.

"Але наразі це не завдання ні "нормандської четвірки", ні МЗС - це завдання передано Тристоронній контактній групі. Ось як вони переформулюють точніше, ми тоді отримаємо, подивимося, що сталося з нашою пропозицією, і чи можемо ми це пропонувати лідерам для того, щоб вони зустрічалися", - сказав міністр.

За його словами, остання редакція "формули Штайнмаєра" звучить так: "Закон набирає сили о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на питання, погоджене в "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі в разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА