15:47 07.08.2019

Військові прокурори відрапортували про успіхи в роботі та розкритикували позицію Рябошапки

2 хв читати
Військові прокурори відрапортували про успіхи в роботі та розкритикували позицію Рябошапки

Колектив військових прокуратур обурений позицією заступника глави Офісу президента України Руслана Рябошапки щодо відсутності необхідності в існуванні військової прокуратури та розраховує на конструктивність і обдуманість подальших реформ цієї системи.

"Вважаємо неприйнятними заяви щодо непотрібності військової прокуратури, які обумовлені поверховим уявленням про її діяльність. Сподіваємося, що чергові реформи будуть конструктивними й обдуманими, позбавленими чиїхось замовлень, упакованих у реформаторську обгортку з бантиком", - йдеться в заяві колективу військових прокуратур, оприлюдненій на сторінці Генеральної прокуратури України у Facebook.

У заяві наводяться дані щодо досягнень системи військових прокуратур з моменту їх відновлення (майже п'ять років тому) з огляду на збройну агресію, яка триває.

Так, за цей час завдяки роботі військових прокуратур до кримінальної відповідальності за ведення агресивної війни притягнуто 263 осіб, зокрема 68 громадян РФ (з них 21 високопоставлений чиновник, 18 генералів і адміралів, 18 суддів РФ). До офісу прокурора Міжнародного кримінального суду передано понад 1000 сторінок доказів російської агресії та скоєння її представниками воєнних злочинів.

У справі про захоплення РФ українських військових моряків і суден поблизу Керченської протоки до кримінальної відповідальності притягнуто 15 військовослужбовців РФ, а Міністерству юстиції України передано докази протиправних дій РФ для участі в розгляді Міжнародним трибуналом із морського права цієї справи.

Крім того, серед інших результатів роботи військових прокуратур названо встановлення 160 місць незаконного утримання полонених (військовослужбовців ЗС України та цивільного населення); допити 1800 постраждалих, яких незаконно утримували й катували військовослужбовці РФ та учасники терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" на території тимчасово окупованого Донбасу.

"Чисельність військових прокурорів становить 6% від загальної чисельності прокурорів, при цьому 75% обвинувальних актів щодо злочинів відповідної підслідності направили до суду саме військові прокурори. Щоденно військові прокурори в середньому затримували двох-трьох осіб, проводили вісім-дев’ять обшуків і 13 "виїмок", допитували 120 осіб, відшкодовували 250 тис. грн, направляли до суду 17 обвинувальних актів", - порахували у військовій прокуратурі.

Раніше в інтерв'ю "24 каналу", відповідаючи на запитання про те, чи потрібна в Україні військова прокуратура, Рябошапка сказав: "Моя позиція в тому, що я не бачу необхідності в існуванні військової прокуратури".

Він зазначив, що є опонентом створення військових судів і військової юстиції як системи загалом.

"Можливо, військова прокуратура буде однією з тих сфер, яка підлягатиме змінам", - припустив заступник глави ОП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА