09:57 05.12.2018

Порошенко оголосив дату Об'єднавчого собору

3 хв читати
Порошенко оголосив дату Об'єднавчого собору

Об'єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі св. Софії в Києві, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Собор відбудеться 15 грудня 2018 року", - заявив П.Порошенко на Форумі місцевого самоврядування в Києві в середу.

За словами президента, собор відбудеться в Софійському соборі, і на ньому буде обрано предстоятеля Української православної церкви та затверджено статут нової церкви.

"Цей собор затвердить статут нашої нової церкви. Цей собор обере предстоятеля", - зазначив П.Порошенко.

Він повідомив, що Вселенський патріарх Варфоломій поінформував його про те, що підписав відповідні листи-запрошення ієрархам Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, ієрархам Української православної церкви (Московського патріархату) взяти участь в історичній події - в об'єднавчому соборі.

П.Порошенко нагадав, що Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення про надання автокефалії Українській православній церкві та підготував Томос.

"Ще рік тому половина українців точно не знала, що таке Томос, а нині кожен українець, незалежно від того, до якої церкви він ходить, знає і прагне отримати грамоту, яка цю незалежність - незалежність нашої церкви підтверджує", - розповів він.

За словами президента, наразі велика відповідальність лежить на ієрархах українських церков, які мають "у мирі, злагоді та в дусі християнської любові та патріотизму" провести собор, обрати предстоятеля, який поїде до Константинополя - Стамбула та отримає Томос.

Президент ще раз наголосив: "Автокефальна православна церква не буде державною". За його словами, влада гарантує конституційне право на свободу віросповідання, зокрема і тим, "хто захоче залишитися в єдності з російською церквою".

Водночас П.Порошенко заявив, що Московський патріархат не диктуватиме умови, "не тавруватиме, хто у нас канонічний, а хто - безблагодатний, і люди самі обиратимуть, до якої церкви ходити"

"Заявляю, що ми не дамо Кремлю розпалити міжрелігійний конфлікт, і тут дуже багато залежить не лише від влади, не лише від правоохоронних органів - велика частина відповідальності лежить і на органах місцевого самоврядування", - зазначив президент.

На його думку, представники місцевої влади мають роз'яснювати ситуацію та "вести якісний діалог із громадами".

Раніше радник президента, директор національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко розповів, що статут єдиної автокефальної української православної церкви буде ухвалено на об'єднавчому соборі. Він нагадав, що Синод Вселенського патріархату минулого тижня сформулював пропозиції щодо імплементації Томосу про автокефалію (незалежність) до Статуту церкви, які розглянуть українські архієреї.

Томос про надання автокефалії Українській православній церкві стане частиною Статуту незалежної церкви.

Як повідомлялося, 29 листопада Священний Синод Вселенського патріархату затвердив проект Статуту помісної церкви в Україні, остаточну дату проведення об'єднавчого собору не назвали.

Президент України П.Порошенко заявив, що дату об'єднавчого собору найближчим часом оголосить Вселенський патріарх Варфоломій.

Радник президента України, директор Інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко пояснив, що Вселенський патріарх Варфоломій передасть Томос про автокефалію Українській православній церкві особисто обраному предстоятелю УПЦ, тому наразі його текст не може бути оприлюднено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА