11:02 02.02.2018

Польща внесла зміни до закону про Інститут нацпам'яті, щоб боротися за правду про Голокост, стверджує Моравецький

3 хв читати
Польща внесла зміни до закону про Інститут нацпам'яті, щоб боротися за правду про Голокост, стверджує Моравецький

Ухвалення Польщею закону про Інститут національної пам'яті обумовлено прагненням протидії фальсифікації історії та її захисту, сказав у спеціальній заяві прем'єр-міністр цієї країни Матеуш Моравецький, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда" з посиланням на польський телеканал TVN24.

"Брехня Освенцима - це не лише заперечення німецьких злочинів, а й інші способи фальсифікації історії. Ми хочемо боротися з цією брехнею в будь-якій формі. Ось чому ми внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті", - сказав М.Моравецький.

Він додав, що Польща не має наміру обмежувати свободу дебатів про Голокост. "Ми завинили це тим, хто це пережив", - зазначив прем'єр.

М.Моравецький заявив, що він розуміє критику Ізраїлю з приводу прийнятих змін. Він наголосив, що Польща була першою жертвою Третього рейху і втратила під час війни шість мільйонів громадян, зокрема трьох мільйонів євреїв.

"Смерть і страждання в німецько-фашистських концтаборах були загальним досвідом євреїв, поляків і багатьох інших країн", - сказав польський прем'єр, додавши, що "Холокост був жахливим злочином".

Він зазначив, що польське законодавство протягом багатьох років переслідує людей, які намагаються заперечувати жертв нацистських злочинів і такі рішення діють у багатьох інших європейських країнах.

"Поширення правди про Голокост - це не лише завдання Ізраїлю, це також завдання Польщі. Це битва за універсальну правду, яка є попередженням всьому світу", - сказав М.Моравецький.

Як повідомлялося, Сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, що передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів". За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "розподіл відповідальності перед польським народом або державою, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за заперечення "Волинської різанини" також вводиться покарання. Крім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" до таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

У силу закон вступить після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Президент України Петро Порошенко заявив, що він занепокоєний рішенням Сенату Польщі.

Ініціатива польських законодавців також викликала негативну реакцію і в Ізраїлі. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна "не миритися з спотворенням правди, переписуванням історії або запереченням Голокосту". Більшість депутатів Кнесету підтримали ізраїльський законопроект, запропонований 31 січня, згідно з яким схвалений сенаторами Польщі документ визнається незаконним запереченням Голокосту.

Представник Держдепу США Хізер Нойерт висловила побоювання, що закон може нашкодити свободі слова в Польщі, зазначивши, що формулювання "польські табори смерті" дійсно є неточною і такою, що вводить в оману.

1 лютого спікер Верховної Ради Андрій Парубій доручив комітету із закордонних справ розглянути ситуацію із ухвалення в Польщі закону про Інститут національної пам'яті та підготувати позицію для розгляду українським парламентом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА