16:22 11.11.2016

Бачення Києва і Москви на дорожню карту щодо Донбасу відрізняється навіть на етапі встановлення безпеки і формату збройної місії ОБСЄ

3 хв читати
Бачення Києва і Москви на дорожню карту щодо Донбасу відрізняється навіть на етапі встановлення безпеки і формату збройної місії ОБСЄ

Представники країн-членів "Нормандського формату" активно працюють над дорожньою картою щодо імплементації Мінських угод, однак документ навряд чи буде узгоджений до встановленого лідерами країн в Берліні терміну наприкінці листопада в зв'язку з розбіжністю позицій України і Росії щодо ключових питань, зокрема формату і завдання майбутньої збройної поліцейської місії ОБСЄ, заявляє представник України в політичній підгрупі ТКГ Ольга Айвазовська.

"У кожної сторони дуже різне бачення того, як має виглядати дорожня карта. Складно уявити, як скласти документ, узгоджений з усіма. Навіть етап встановлення безпеки розглядається Україною як тривалий і грунтовний, з гарантіями всіх сторін, із залученням поліцейської місії ОБСЄ, про що ще фактично не починалася дискусія. Тут теж є кардинальні відмінності: РФ хоче, щоб ця мінімальна місія складалася з кількох сотень людей з легкою зброєю. Україна має намір забезпечити транзитний правопорядок, який дозволить спокійно передати всю владу в ОРДЛО під фактичну юрисдикцію Україні", - розповіла О. Айвазовська в інтерв'ю журналу "Фокус", яке опубліковане в п'ятничному випуску.

Вона зазначила, що мінімальний склад збройної поліцейської місії ОБСЄ, за попередніми підрахунками української сторони, - 10тис. осіб, а оптимальний – 26 тис. "Їм треба буде забезпечити візуальний контроль за 440км кордону та порядок до, під час і після місцевих виборів в ОРДЛО", - розповіла О. Айвазовська.

При цьому вона зазначила, що навіть якщо до складу такої місії увійде 10-15 тис. людей, "її бюджет буде обчислюватися сотнями мільйонів євро", у зв'язку з чим говорити про можливості створення в поточному році не доводиться в принципі.

Представник України в політичній підгрупі ТКГ нагадала, що в рамках мінських домовленостей на проміжному етапі контроль над неконтрольованим Україною ділянкою кордону з РФ може бути тільки в руках ОБСЄ. "Але тієї поліцейської місії, яка буде в змозі захистити кордон на випадок повторного вторгнення російських військ", - підкреслила О. Айвазовська.

"Узгодження дорожньої карти під великим питанням. Робота ведеться, сторони виявляють безпрецедентну ініціативу, але гарантій (узгодження кінцевого варіанта документа – ІФ) немає", - сказала вона.

Раніше в п'ятницю джерело в дипломатичних колах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що представники країн "Нормандської четвірки" до кінця листопада можуть вийти на робочий варіант проекту дорожньої карти щодо імплементації Мінських угод, проте ймовірність того, що сторони узгодять єдиний проект документа в короткі терміни, вкрай невисока. "Наприкінці листопада глави МЗС "Нормандської четвірки" проведуть зустріч і обговорять цей робочий проект, озвучать свої пропозиції", - розповів він. Разом з тим, за словами співрозмовника агентства, навряд чи сторони зможуть узгодити єдиний проект документа, адже залишається багато розбіжностей. "Українська сторона чітко окреслила 5 червоних ліній, які раніше були озвучені і на яких Київ буде наполягати в цих переговорах", - сказало джерело.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА