15:35 06.10.2016

У Польщі розглядають введення кримінальної відповідальності за заперечення "геноциду" поляків на Волині

3 хв читати
У Польщі розглядають введення кримінальної відповідальності за заперечення "геноциду" поляків на Волині

Депутати польського Сейму розглядають законопроект партії "Кукіз'15" про введення кримінальної відповідальності за заперечення "геноциду" поляків на Волині в роки Другої світової війни, повідомляє "Радіо Свобода" у четвер.

"Метою пропонованої зміни є значне обмеження поширення брехні на тему геноциду на Волині і в Східній Малопольщі. Шкода безкарності публічного спотворення історії, особливо в такому трагічному аспекті, яким був акт масового знищення польського, єврейського, чеського, словацького, вірменського і українського населення не викликає сумнівів", - цитують законопроект "Радіо Свобода".

У свою чергу, депутат-доповідач цього законопроекту Томаш Жимковский, пояснюючи необхідність таких змін, сказав про зміцнення культу УПА в Україні як загрозу польського народу. Він також звернув увагу на велику кількість українських трудових мігрантів, які опинилися в Польщі, і, на його думку, мають націоналістичні погляди.

За його словами Т. Жимковского, кримінальна відповідальність за поширення у Польщі українського націоналізму має бути знаряддям "відлякування" від протиправних дій.

Як повідомлялося, 22 липня 2016 року польський Сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни. У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційну хвилю злочинів, вчинених ОУН і УПА, в результаті якої було вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої. Водночас, в постанові зазначається, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчати про польських акції відплати, в яких гинуло цивільне населення.

Президент України Петро Порошенко висловив жаль у зв'язку з цим рішенням і закликав Польщу до взаємного прощення і продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

24 серпня в Києві президент Польщі Анджей Дуда заявив, що сподівається, що вже у грудні будуть узгоджені "конкретні речі" щодо спільних сторінок історії.

Крім цього, у відповідь на твердження польськими парламентаріями цієї резолюції Верховна Рада України 247 голосами з 226 необхідних 8 вересня прийняла заяву, в якій засудила односторонні дії Сенату і Сейму Польщі, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, досягнутих під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття.

13 вересня міністри закордонних справ України і Польщі Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський (Witold Waszczykowski) домовилися про сприяння в організації спільної роботи істориків двох країн з вивчення подій, що сталися на Волині в роки Другої світової війни.

У істориків багато питань викликають події, які відбувалися в 1943 р. - цей період називають кульмінацією трагедії, коли, за різними даними, підрозділами УПА були атаковані від 60 до 100 польських населених пунктів. Поляки заявляють про понад 60 тисяч жертв. Українські дослідники зазначають, що Волинська трагедія була наслідком війни Армії Крайової з УПА, в якій брало участь і цивільне населення. При цьому польська сторона також вдавалася до репресій проти цивільного українського населення – число жертв з українкого боку оцінюється в 10-20 тисяч осіб.

Партія "Кукіз'15" була створена в 2015 році, її лідером є рок-музикант Павло Кукіз, він посів 3-е місце на президентських виборах у 2015 році (21% голосів). У тому ж році на виборах до Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі партія об'єдналася з ультраправим "Національним рухом" і отримала 8,81% голосів. наразі в Сеймі присутні 36 представників партії з 460.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА