16:32 07.05.2015

"Нафтогаз" завдяки розвитку реверсу може обирати найбільш економічно доцільні маршрути постачань

3 хв читати
"Нафтогаз" завдяки розвитку реверсу може обирати найбільш економічно доцільні маршрути постачань

НАК "Нафтогаз України" завдяки розвитку реверсних напрямків може обирати найбільш економічнішо доцільні для себе маршрути постачань газу, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор з розвитку бізнесу держхолдингу Юрій Вітренко.

"За минулий рік ми створили умови, коли щодня або місяць ми можемо самі вирішувати, звідки нам імпортувати газ: із Європи або в Газпрому. Наш вибір, у свою чергу, залежить від низки чинників, зокрема від ціни", - сказав він у коментарі агентству.

За його словами, Україна організувала можливість постачань природного газу з різних напрямів, насамперед, щоб отримати цю можливість вибору.

При цьому "Нафтогаз" не планує відмовлятися від диверсифікації імпорту газу. "Ми дуже добре розуміємо, наскільки важливо зберегти диверсифікацію імпорту, щоб не втратити це право вибору", - наголосив Ю.Вітренко.

"Коли ми вирішуємо, в кого скільки купувати газу, обов'язково враховуємо цей чинник. Ми не купували і не купуємо газ у Польщі або Угорщини. Через них, як і через Словаччину, до нас доставляється газ, куплений "Нафтогазом" у європейських постачальників. Вибір конкретного маршруту доставки газу залежить від домовленостей між продавцем і покупцем газу", - додав він.

Директор з розвитку бізнесу також повідомив, що нині для НАК оптимальним реверсним маршрутом є словацький газовий коридор, але технічні можливості транспортувати газ із Польщі або Угорщини є відкритими як для "Нафтогазу", так і для інших газових трейдерів.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України доручив НАК "Нафтогаз України" забезпечити в 2015 році надходження імпортованого природного газу з одного джерела обсягом не більш ніж 50% загального річного обсягу таких поставок.

Згідно із затвердженим Кабінетом Міністрів балансом надходження й розподілу природного газу на 2015 рік, Україна цього року має намір імпортувати 25,985 млрд куб. м природного газу. Зокрема, в першому кварталі планується імпортувати 6,891 млрд куб. м газу, в другому - 6,963 млрд куб. м, в третьому - 7,128 млрд куб. м, в четвертому - 5,003 млрд куб. м.

Україна за підсумками січня-березня 2015 року імпортувала з боку Європи 3,649 млрд куб. м газу, з РФ - 2,157 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" в першому кварталі 2015 року імпортував газ із ЄС за середньозваженою ціною $304 за 1 тис. куб. м, а з Росії в "Газпрому" - по $337 за 1 тис. куб. м. У четвертому кварталі 2014 року середньозважена ціна на газ для України з ЄС становила $353 за 1 тис. куб. м, у той же період з Росії газ закуповували по $385 за 1 тис. куб. м.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА