11:24 23.04.2015

Пропозицію надати повноваження командирам ЗС України дозволяти бійцям користуватися мобільними телефонами підтримав профільний комітет Ради - Фріз

3 хв читати
Пропозицію надати повноваження командирам ЗС України дозволяти бійцям користуватися мобільними телефонами підтримав профільний комітет Ради - Фріз

Комітет із питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект про статут внутрішньої служби Збройних сил України, що регламентує повноваження молодшого командного складу в питанні використання бійцями бездротових засобів зв'язку, повідомила автор законопроекту, нардеп від фракції "Блок Петра Порошенка Ірина Фріз.

Як повідомляє в четвер вранці прес-служба "Блоку Порошенка", нардеп поінформувала, що згідно із законопроектом запропоновано внести зміни до закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних сил України", що визначає вимоги до використання персональних пристроїв бездротового доступу військовослужбовцями ЗСУ, а також доповнення до статті 59 Статуту, що визначають повноваження командира підрозділу у сфері використання таких пристроїв.

"Чому потрібні такі зміни? Існує помилкове уявлення, що командир має можливість регулювати це питання своїм наказом. Втім, командир, в ухваленні рішень має спиратися на законні підстави обмеження або заборони, що мають обґрунтування, а також на розроблені стандарти, що дозволять командиру приймати рішення з мінімальними ризиками для особового складу", - сказала автор проекту закону.

В. Фріз розповіла, що згідно із законопроектом запропоновано в цілому дозволити використання пристроїв бездротового зв'язку військовослужбовцями.

"Однак, потрібно ввести деякі обмеження на їх використання, зокрема, заборонити використання пристроїв, що не мають знімної батареї, оскільки навіть у вимкненому стані такі пристрої є джерелом випромінювання. Надати командиру відділення, тобто найнижчої ланки бойового підрозділу за кількістю особового складу, право на надання дозволу на використання цих пристроїв. Враховуючи злагодженість підрозділів на рівні відділень у зоні АТО - це не створить проблем, оскільки командир добре знає особовий склад і дбає про його збереження, а останній довіряє командиру. Така модель дозволяє приймати швидкі рішення", - зазначає парламентарій.

Також згідно з законопроектом встановлюється дозвіл на використання пристроїв при звільненні з розташування військової частини і необхідність за можливості виділення зони для використання персональних пристроїв бездротового доступу в місці розташування підрозділу, що визначається командиром такого підрозділу.

"Така зона повинна бути розташована в 300 метрах від краю місця розташування підрозділу і забезпечена відповідним контролем та охороною. Ще раз наголошую, така зона виділяється за можливості і більшою мірою стосується територій поза ведення активних бойових дій, але з високим ризиком вогневого удару. Крім того, повністю забороняється використання військовослужбовцями ЗС України персональних пристроїв бездротового доступу під час несення добового наряду, на навчальних заняттях, бойовому чергуванні, на марші, а також при перевезенні військ. Забороняється використовувати функції геолокація на таких пристроях. Під час бойового чергування і наряду не може навіть йтися про приватне спілкування телефоном або використання Інтернету", - додала депутат.

Тому згідно з цим законопроектом запропоновано заборонити використання персональними пристроями бездротового доступу при безпосередньому зіткненні з противником, але за винятком випадків втрати штатних засобів зв'язку і управління підрозділом.

Закон встановлює вимогу зберігати пристрої бездротового доступу окремо від батарей живлення під час безпосереднього зіткнення з противником, на марші і розташуванні на місці в межах території бойових дій.

Такі вимоги обумовлені технічними параметрами пристроїв, а також засобів РЕБ, радіотехнічної розвідки противника і засобів його вогневого ураження. Командир відділення зберігає батареї пристроїв особового складу військовослужбовців. Це додаткова маса - не більше 300-400 г., що не обмежує його бойових можливостей. Він дозволяє особовому складу використання шляхом видачі батареї, а після використання пристрою, забирає таку батарею на зберігання.

В. Фріз розраховує на підтримку Верховною Радою цього законопроекту, "оскільки від цього залежить найдорожче - життя військових".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА