12:22 23.01.2015

Зволікання у міжнародній фінансовій підтримці України вкрай небезпечно - Баррозу

3 хв читати
Зволікання у міжнародній фінансовій підтримці України вкрай небезпечно - Баррозу

Україна потребує більш масованої фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів і така підтримка має бути надан а швидко, інакше наслідки можуть бути вкрай негативними як для України, так і для Заходу, вважає Жозе Мануель Баррозу, який очолював Єврокомісію у 2006-2014 роках .

Виступаючи на Українському сніданку, організованому Фондом Пінчука у дні проведення Всесвітнього економічного форуму в Давосі в п'ятницю, він зазначив, що може статися колапс, якщо допомога не буде надана швидко.

"Чесно кажучи, не бачу від міжнародного співтовариства того рівня уваги до України, якого вона заслуговує", - сказав екс-глава Єврокомісії.

Він наголосив, що така підтримка міжнародних фінансових партнерів, США, ЄС та інших країн надавати меть ся за умови проведення українською владою реформ, боротьби з корупцією, змін и системи судоустрою, але для всього цього Києву потріб ен час, тоді як з урахуванням нинішньої ситуації кошти потрібні вже сьогодні. Крім того, Україна перебуває не просто в процесі реформ, але ще й у розпалі спаду і військової агресії.

Як вважає Ж.Баррозу, відсутність швидкої допомоги може серйозно погіршити ситуацію в боротьбі з тероризмом, для стабільності в інших країнах регіону, таких як Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан, а також у Середній Азії, загалом у взаєминах Заходу з Росією.

Екс-г о л о ва Єврокомісії висловився за те, щоб зовнішня підтримка була більш структурованою і сфокусовано ю, зокрема, на реалізації угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Водночас він відзначив важливість збереження відкритих дверей для політичної угоди з Росією, але на основі поваги суверенітету України.

Ж.Баррозу також рекомендував українській владі бути реалістами і на найближче майбутнє відмовитися від ідеї швидкого вступу в НАТО, оскільки у неї немає підтримки ні в Європі, ні в США.

Про необхідність термінової та значної фінансової підтримки України міжнародним співтовариством заявив на Українському сніданку і відомий фінансист і філантроп Джордж Сорос. На його думку, наступні кілька тижнів є критичними в цьому питанні.

Він наголосив, що українській владі сьогодні доводиться протистояти і військовій загрозі, і підтримувати фінансову стабільність.

Дж.Сорос вважає, що в Україні сьогодні триває унікальний експеримент із демократії - "волонтерський експеримент", але "стара Україна" поки що не зникла, а обкопалася в бюрократії та олігархії.

На його думку, на жаль, ця нова Україна, яка прагне в Європу, до реформ і одночасно протистоїть Путіну, залишається таємницею для європейської громадськості і для багатьох людей в самій Україні. Дж.Сорос закликав українську владу до проведення кількох швидких проектів, які могли б переконати громадян в ефективності і корисності реформ, підвищить довіру до влади, як свого часу це сталося в Грузії після реформи поліції.

Водночас, він визнав, що в Україні такі проекти потребуть більше часу, ніж у Грузії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА