12:03 26.12.2014

Група нардепів просить президента ветувати закон, що розширює повноваження РНБО

2 хв читати
Група нардепів просить президента ветувати закон, що розширює повноваження РНБО

Група народних депутатів просить президента ветувати закон, що розширює повноваження РНБО і секретаря Радбезу.

"Друзі, разом з Юрієм Левченком віднесли сьогодні до Адміністрації президента звернення шести депутатів з ініціативою накласти вето на скандальний закон Пашинського-Турчинова про РНБО", - написав нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" (БПП) Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook у п'ятницю.

У депутатському зверненні зазначено, що законопроект про внесення змін до закону про РНБО було розглянуто повторно у другому читанні з порушенням процедури і регламенту Верховної Ради.

Так, не було дотримано 10-денного терміну, протягом якого законопроект має бути представлений депутатам, у сесійній залі законопроект не був обговорений постатейно, а також без урахування поправок.

"Під час засідання парламенту народні депутати Юрій Левченко (позафракційний), Сергій Лещенко (БПП), Борислав Береза (позафракційний) та інші неодноразово зверталися до головуючого з проханням усунути зазначені порушення... Однак належних заходів під час засідання Верховної Ради не бул о застосован о", - написав С. Лещенко.

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман підписав ухвалений у четвер закон і направив президенту на підпис. Закон може набути чинності лише після його підписання главою держави та опублікування.

Нова редакція закону про РНБО передбачає, що членами Ради безпеки, крім встановленого складу, можуть бути особи, визначені президентом.

Згідно із законом, апарату Радбезу присвоюється статус юридичної особи.

"Рішення РНБО, введені в дію указами президента України, є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади", - йдеться в законопроекті.

За запропонованими змінами, секретар РНБО здійснює в період між засіданнями Ради безпеки координацію та контроль за виконанням рішень РНБО у сферах державної безпеки, правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, у військовій сфері та сфері безпеки державного кордону України та ряді інших сфер.

Секретар Радбезу організовує роботу Ставки Верховного Головнокомандувача у разі її створення; бере участь у розгляді пропозицій щодо кандидатур на посади в органах державної влади, діяльність яких пов'язана з питаннями національної безпеки і оборони України і які призначаються на посаду президентом або за погодженням з главою держави; вносить на розгляд президента пропозиції щодо призначення та звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів.

Крім того, секретар РНБО вносить на розгляд Ради пропозиції щодо законопроекту про державний бюджет України за статтями, пов'язаними з гарантуванням національної безпеки і оборони.

Зміни передбачають, що повноваження заступників секретаря РНБО визначає не президент України, а секретар Ради, який також вносить главі держави пропозиції щодо призначення своїх заступників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА