17:00 16.05.2013

Три зареєстровані у ВР законопроекти про вищу освіту треба інтегрувати в один - глава Міносвіти

3 хв читати

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник вважає, що найкращі законодавчі ініціативи трьох законопроектів про вищу освіту, зареєстрованих у Верховній Раді, необхідно об'єднати в одному.

"Усі законопроекти мають цілу низку цікавих і дуже важливих новацій. Тому, мені здається, найбільш перспективний шлях - просити Комітет Верховної Ради з питань науки та освіти створити робочу групу за участю представників авторського колективу кожного законопроекту, спробувати інтегрувати найкращі законодавчі новели кожного та підготувати зведений законопроект", - заявив він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зазначивши, що в кожному із запропонованих проектів закону про вищу освіту є корисні та сутнісні норми, міністр наголосив, що пріоритет повинен мати той варіант законопроекту, який містить мінімальні ризики для суспільства.

"На мій погляд, найбільш професійний законопроект, який підготовлений людьми, що працюють у системі вищої освіти багато років, - це закон у минулому керівників вищих навчальних закладів Миколи Сороки, Сергія Ківалова та Григорія Калетніка", - сказав він.

За словами Д.Табачника, в цьому проекті закону з найбільшою глибиною прописано статті, що стосуються автономії навчальних закладів, зокрема фінансової, можливості розпоряджатися грошима, заробленими в результаті надання наукових та освітніх послуг.

На його думку, в цьому законопроекті найширше прописано права студентського самоврядування, вперше визначено статус Всеукраїнської студентської ради, передбачено утворення наукових товариств студентів як складової системи громадського самоврядування вишу.

При цьому глава Міносвіти пояснив сумніви, викликані двома іншими законопроектами, тим, що в процесі ліцензування та акредитації вишу, яку здійснюватиме спеціальна Національна комісія з питань вищої освіти, заборонено брати участь ректорам і проректорам вищих навчальних закладів.

"На мій погляд, це дискримінаційна, абсолютно несправедлива норма. Це все одно, що заборонити лисим переходити дорогу пішохідним переходом, а залишити таке право лише за тими, у кого шевелюра", - сказав Д.Табачник.

Водночас у законопроекті, внесеному народним депутатом Віктором Балогою, на думку міністра, закладено норми, які можна врахувати під час доопрацювання остаточного варіанта.

Д.Табачник зазначив: "Гадаю, що до кожного із законопроектів, безумовно, є зауваження. Але, як правило, до будь-якого законопроекту у процесі проходження першого та другого читання вноситься багато уточнень і змін. І мені здається, з кожного законопроекту можна вибрати щось краще".

Він також звернув увагу, що для повноцінної реалізації будь-якого із запропонованих проектів закону необхідно понад 120 підзаконних актів.

У Верховній Раді зареєстровано три законопроекти: групи депутатів від Партії регіонів (№ 1187), опозиційних депутатів (№1187-1 авторства Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Олега Тягнибока, Лілії Гриневич та інших). Позафракційний депутат Віктор Балога вніс ще один законопроект робочої групи під керівництвом ректора НТУУ "КПІ" Михайла Згуровського, написаний на основі варіанта, запропонованого раніше Міносвіти.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА