12:58 25.05.2022

Вакцини від віспи мавп немає, але масова вакцинальна кампанія навряд чи знадобиться – експерт

3 хв читати
Вакцини від віспи мавп немає, але масова вакцинальна кампанія навряд чи знадобиться – експерт

Окремої вакцини від віспи мавп немає, але масова вакцинальна кампанія навряд чи знадобиться, вважає голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

За його словами, наразі вважається, що імунітет, отриманий у результаті вакцинації від натуральної віспи, захищає від віспи мавп, тому можна розглянути застосування вакцини від натуральної віспи для профілактики віспи мавп, але серійне виробництво від натуральної віспи припинилося, оскільки вважалося, що це захворювання було ліквідовано наприкінці 1970-х років.

"Вакцина від натуральної віспи виготовляється лише за спеціальним замовленням. Але на сьогодні необхідність проведення масової вакцинальної кампанії від віспи мавп є дуже сумнівною", - сказав він.

На думку експерта, нині немає потреби в запровадженні будь-яких додаткових міжнародних масових карантинних обмежень через віспу мавп, оскільки захворювання передається лише під час тісного контакту.

"Для вірусу віспи мавп потрібна наявність тісного контакту, сімейного контакту або сексуального контакту, тобто це менш заразний ефект порівняно з іншими вірусами. Вірус генетично стабільний, і це обнадійлива новина. Наразі випадків захворювання замало, щоб робити висновки про летальність", - сказав він.

При цьому експерт зазначив, що низка випадків захворювання, зафіксованих у Європі, не дає змоги робити висновки щодо поширення серед загальної популяції та виділити певну групу ризику.

"Щодо віспи мавп є певне занепокоєння тому, що раніше цей вірус реєструвався лише в країнах Африки, але випадків передачі в країнах Європи не було, зараз такі випадки виникли", - сказав він.

Лапій вважає, що ризики поширення вірусу в Україні низькі через війну й обмеження міжнародних поїздок. Водночас ризики можуть підвищитися через значну міграцію українців за кордон під час війни "практично в усі ті країни, де реєструвалися випадки захворювання".

"Ми розуміємо, що всі ці люди повертатимуться в Україну, тут певний ризик завезення існує. Але про те, щоб закрити кордони, не йдеться ні в Україні, ні в ЄС", - сказав він.

Лапій також наголосив, що нині ні у світі, ні в ЄС про запровадження глобальних карантинних обмежень через віспу мавп не йдеться. Карантин запроваджується лише для конкретних пацієнтів і їхнього оточення.

"Наприклад, при вітрянці пацієнт ізолюється до 5-го дня від появи останнього висипання. Так само й тут - ті, хто перебував у контакті, ізолюються до 21-го дня від моменту контакту. Це максимальний інкубаційний період", - сказав він.

Як повідомлялося, головний санітарний лікар України Ігор Кузін вважає, що шанси поширення віспи мавп на території України дуже малі, проте він наголосив, що система охорони здоров'я України має відповідні вказівки про те, як діагностувати та лікувати вірус.

За оцінкою ВООЗ, захворюваність на віспу мавп у Європі може зрости в літній період через проведення масових заходів. Про випадки захворювання повідомили щонайменше вісім країн європейського регіону, також вірус зафіксовано в Австралії, Канаді та США.

Віспа мавп - рідкісне інфекційне захворювання, найпоширеніше у віддалених районах Центральної та Західної Африки. Його симптоми - нудота, температура, висипка, свербіж, а також біль у м'язах. Випадки захворювання за межами регіону часто пов'язані з поїздками до несприятливих з погляду епідеміології зони.

Вірус поширюється через контакт, але його вірулентність невисока.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА