12:52 13.07.2020

МОЗ очікує постачання лікарських засобів за бюджети 2018-2019 рр. до кінця року

2 хв читати
МОЗ очікує постачання лікарських засобів за бюджети 2018-2019 рр. до кінця року

Міністерство охорони здоров'я очікує постачання лікарських засобів та медвиробів за кошти 2018-2019 років до кінця року, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час прес-брифінгу в Києві у понеділок.

"До кінця року ми очікуємо постачання до регіональних лікарень за бюджети 2018-2019 років на суму 4,2 млрд грн, із яких ліки на 700 млн грн прийшли наприкінці попереднього місяця і планується їх розподіл у регіони", - сказала вона.

При цьому заступник міністра уточнила, що станом на 1 липня 2020 року МОЗ забезпечило надходження лікзасобів і медвиробів на 25% вище порівняно з березнем. "Скорочено дебіторську заборгованість міжнародних закупівельників на 1,6 млрд грн. За більшістю програм централізованих закупівель ми бачимо стабільну ситуацію: рівень забезпеченості ліків за наявними залишками в регіонах становить приблизно 75-85%, відповідно за різними програмами", - констатувала Шаталова.

Вона наголосила, що міністерство також намагається вирішити ситуацію щодо деяких постачань за напрямами туберкульозу, антиретровірусної терапії, імуносупресії за попередні роки.

"Питання в тому, що деякі звернення міжнародних постачальників тривалий час не оброблялися, наприклад, потребувало врегулювання питання щодо програми трансплантації. ПРООН спільно з Міністерством охорони здоров'я знайшли вирішення ситуації і наприкінці поточного місяця ми отримаємо ті ліки, яких потребують пацієнти. Також із 2017 року тягнеться питання щодо перехідних залишків коштів ЮНІСЕФ із закупівель антиретровірусної терапії. Постановою Кабміну від 27 травня 2020 року ці кошти розблокували до кінця поточного року. Ми очікуємо постачання лікзасобів за рахунок залишків до кінця жовтня", - сказала заступник міністра.

За її словами, до цього періоду залишків лікзасобів на складах лікарень достатньо для задоволення потреб пацієнтів. Додатково для забезпечення безперервності лікування Центр громадського здоров'я погодив можливість закупівлі таких ліків за кошти глобального фонду.

"Закупівлю антиретровірусних препаратів за кошти 2020 року здійснюватиме ДП "Медичні закупівлі України", - уточнила Шаталова.

Вона додала, що також вирішується питання постачання лікзасобів за напрямом туберкульозу, які були затримані у зв'язку з пандемією. "Компанії на попередньому тижні поінформували, що перша частина лікзасобів буде поставлена до кінця липня, інші постачання здійснять до середини вересня. Також компанії повідомили, що будуть застосовані штрафні санкції у зв'язку з відтермінуванням постачань", - повідомила заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА